Imagini uluitoare pe cerul din București! Care este explicația pentru norii roz
Pe tot glubul există momente uluitoare când vine vorba de fenomene atmosferice și de fiecare dată, dacă ne uităm pe cer este imposibil să nu vedem ceva deosebit. Așa s-a întâmplat și în București!
Imagini uluitoare pe cerul din București
Natura are obiceiul să ne surprindă prin toate fenomenele ei, cerul nu face excepție. Așa se face că, marți seara, în timpul apusului de soare, bucureștenii au putut observa un fenomen ciudat. Este vorba de un val de nori ce a acoperit cerul capitalei. Fenomenul ciudat a creat imagini, parcă scoase din filme de science fiction, chiar înainte ca soarele să-și ia adio de la noi până a doua zi.
Care este explicația pentru norii roz
Imaginile spectaculoase au fost surprinse de bucureșteni și trebuie să recunoaștem că sunt spectaculoase. În timpul apusului de soare, pe cerul capitalie s-au format nori de furtună, până aici nimic spectaculos. Partea interesantă este că acel grup mare de nori avea culoarea..roz.
Explicația ar fi simplă, și anume norii, în prezența prezența dioxidului de azot sunt uneori observați în zonele urbane cu un nivel ridicat de poluare a aerului. Nori roșii, portocalii și roz apar aproape în întregime la răsărit și la apusul soarelui și sunt rezultatul împrăștierii luminii solare prin atmosferă.
O altă explicație legată de un asemenea fenomen ar fi că lumina albă a soarelui este suma tuturor frecvențelor diferite. Când ceva precum umiditatea din aer filtrează unele frecvențe, poate apărea rozaliu. De altfel, acea împrăștiere este și motivul pentru care cerul apare albastru.
Noi vedem lumină albastră pe cer într-o zi senină, deoarece lungimile de undă albastre și violete de lumină sunt mai ușor împrăștiate și dispersate atunci când întâlnesc moleculele și particulele mici prezente în aerul nostru. Mărimea lungimii de undă și mărimea particulei pe care o întâlnește determină culorile pe care le vedem pe cer. Deoarece soarele este scăzut la orizont, lumina soarelui trece prin mai mult aer la apusul soarelui și la răsărit decât în timpul zilei, când soarele este mai sus pe cer.
Mai multă atmosferă înseamnă mai multe molecule pentru a împrăștia lumina violetă și albastră departe de ochi. Dacă respectiva cale este suficient de lungă, toată lumina albastră și violetă se risipește din linia ta vizuală. Prin urmare, mai multă lumină violetă decât albastru va fi împrăștiată, oferind cerului culoarea rozalie.