Imagini șocante din satelit! Cum arată acum locul exploziei din Beirut

de: Emanuela Pană
06 08. 2020

Un crater imens a luat locul unei zone importante din portul orașului Beirut, după explozia care a avut loc marți și a fost provocată de o încărcătură de 2750 de tone de azotat, care a sărit în aer. Imaginile surprinse din satelit arată efectele devastatoare ale tragediei în urma căreia peste 100 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 4.000 au fost rănite. Ce se vede, mai exact, în fotografii aflați în continuare.

Explozia din Beirut – imagini din satelit

În imaginile surprinse din satelit se poate observa cum o parte importantă din portul orașului Beirut (Liban) a fost înlocuită cu un crater imens. Majoritatea clădirilor din zona au fost grav avariate, iar o bună parte dintre ele au fost distruse de suflul deflagrației.

În prezent, craterul (care a fost umplut cu apă) ține locul a două clădiri importante. Potrivit premierului libanez, Hassan Diab, 2750 de tone de nitrat de amoniu au stat la baza exoploziei care a curmat peste 100 de vieți.

În urma deflagrației masive care a zguduit Beirutul s-a format un nor mare în formă de ciupercă, asemănător celor care apar în urma bombardamentelor nucleare.

Unda de șoc a putut fi simțită chiar și la peste 200 de kilometri depărtare, în insula Cipru.

Ce este nitratul de amoniu, substanșa ucigașă

Substanța periculoasă aflată la originea exploziei de ieri, 4 august, din capitala libaneză Beirut, și anume nitratul de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu) este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor, și se prezintă sub formă de praf sau de granule albe.

Acesta se obține prin reacția de neutralizare a acidului azotic cu amoniac şi face parte din îngrășămintele naturale azotate, fiind o sursă excelentă de azot pentru plante. Achiziționat de obicei în vrac sau cu sacii de agricultori, nitratul de amoniu nu este un produs combustibil.

Cu toate că este excelent pentru plante, de-a lungul timpului, nitratul de amoniu a provocat mai multe accidente industriale precum: explozia de ieri din Beirut, tragedia de la Mihăilești, sau explozia din oraşul francez Toulouse din 2001, soldată cu 31 de morţi. Unul din primele accidente cunoscute care are ca sursă această substanță este cel din 1921, de la Oppau (Germania), soldat cu 561 de morţi la o uzină BASF.