Imagini senzaționale cu Foxy, vulpea curioasă din Parcul Național Piatra Craiului VIDEO

de: Ștefan R. Apostol
11 02. 2022

În ultimii ani, din cauza distrugerii pădurilor, tot mai multe animale sălbatice ajung să moară de foame. Ca urmare, multe dintre acestea ajung în zone populate de oameni, în căutare de mâncare. Nu puține au fost cazurile de urși semnalați în comunități, căutând prin tomberoanele localnicilor. Un astfel de caz a fost surprins pe camerele de luate vederi de un silvicultor în Parcul Național Piatra Craiului. Personajul principal o vulpe.

Vulpea „Foxy” din Parcul Național Piatra Craiului

Parcul Național Piatra Craiului este o zonă protejată din 1938, când o suprafață de patru kilometri pătrați a fost declarată rezervație. De atunci, extinsă la 148 de kilometri pătrați, este considerată una dintre cele mai pitorești zone din Munții Carpați.

În Parcul Național Piatra Craiului încă mai trăiesc ierbivore mari, alături de carnivorele,  în principal urși bruni, lupi și râși. Toto aici mai sunt 270 de specii de fluturi, mulți amfibieni și reptile, plus 110 specii de păsări și 17 specii de lilieci.

Flora include aproximativ 300 de specii de ciuperci, 220 de licheni, 100 de mușchi și 1.100 de plante superioare. Parcul Național Piatra Craiului deține o treime din toate cele întâlnite în România. Alte 50 de specii de plante sunt endemice pentru Carpați, iar două pentru masiv.

Pe lângă ierbivore, urși, lupi, aici trăiește, după cum se vede în imaginile surprinse de un silvicultor și o vulpe, căreia i s-a pus numele de „Foxy”. Simpaticul animal a fost surprins de unul din silvicultorii din parcul Național Piatra Craiului într-o zi însorită.

„Foxy cea şireata, dichisită, aranjată, a venit să ne cunoască, să ieşim la o serată”, scrie inginerul silvic Mihai Banu, autorul postării, în  imaginile de pagina oficială a Parcului Naţional Piatra Craiului.

Foxy este animal protejat ca și toți ceilalți locuitori din Piatra Craiului

Din momentul în care zona a fost declarată parc național, toate viețuitoarele de aici sunt protejate prin lege. Asta înseamnă că vânătoarea este ilegală, iar cei care fac braconaj sunt pasibili de închisoare. Aproximativ 40% din sălbătiunile din Parcul Național Piatra Craiului, conform ultimelor date, sunt protejate.

Parcul Național Piatra Craiului este unul dintre cele mai atractive locuri din zona Munților Carpați. Altitudinea care depășește 2.200 m face ca aproape întregul grup de specii montane și alpine caracteristice Carpaților să găsească aici condiții optime de dezvoltare.

Existența pădurilor, a stâncilor calcaroase, a stâncăriilor, a pășunilor și a mlaștinilor favorizează menținerea unei diversități botanice distincte. Ciupercile, mușchii, lichenii și plantele cu flori găsesc aici un adevărat paradis.

Fauna parcului, în special speciile de nevertebrate, oferă biologilor o multitudine de posibilități de cercetare, în timp ce mamiferele mari, inclusiv carnivorele mari, atrag iubitorii de animale sălbatice.