Imagini dezolante pe lacul de acumulare al hidrocentralei Voila, de pe Olt. Pet-urile au acoperit întreaga suprafață

de: Ionuț Vieru
04 11. 2021

Din cauza poluării masive cu gunoi a cursurilor de apă din zonă, sute de pet-uri au fost strânse în apropiere de hidrocentrala de la Voila. Râul Olt are mulți afluenți care străbat satele, însă se pare că localnicilor nu le pasă de natură.

Tone de deșeuri adunate în pe lacul de acumulare

În timp ce Europa face strategii pentru a diminua poluarea și pentru a pune la punct tehnologii prietenoase cu mediu, în România se găsesc gunoaie aproape la orice pas. Deșeurile, în special pet-urile, aruncate de cetățeni în apropierea cursurilor de apă, formează o insulă pe râul Olt, foarte aproape de hidrocentrala Voila, județul Brașov.

Imaginile tulburătoare au fost surprinse cu ajutorul unei drone de către Ovidiu Stan, de la codlea-info.ro. În acea zonă, râul Olt are foarte mulți afluenți care străbat mai multe satele, iar localnicii aruncă gunoiul în apă, fără a le păsa de natură.

Doar doi angajați ai firmei de salubritate lucrează în zona barajului de la Voila. Aceștia se ocupă de zonă, însă munca pe care o au de făcut este una titanică. Oamenii spun că de un an de zile se fac eforturi, însă numărul gunoaielor crește în loc să scadă.

Primarul din Voila, Gheorghe Marian Osalciuc, spune că au existat deja două solicitări de curățare a barajului către autoritățile centrale și către Apele Române. Cu toate acestea, nu se poate face curățenie doar cu doi oameni, deoarece numărul deșeurilor aruncare este foarte mare.

Tiruri cu gunoaie găsite la Lugoj, plecate spre Slovacia

Zilele trecute, aproximativ 110 tone de gunoaie ilegale din străinătate care urmau să fie descărcate la Lugoj au fost reperate de oamenii legii. În cinci tiruri s-au găsit materiale de construcții, menajere de plastic și multe altele.

O parte din deșeuri au plecat spre Slovacia, potrivit Gărzii de Mediu Timiș. Potrivit aceleiași surse, și restul gunoaielor au părăsit țara câteva zile mai târziu. Autoritățile au întocmit un dosar penal pentru „eliminarea deșeurilor care au făcut obiectul transferului în spații neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale”.

„Din analiza documentelor care au însoțit transporturile, a rezultat faptul că aceste transporturi reprezintă transferuri ilegale de deșeuri, acestea provenind din Slovacia și Italia, iar pe amplasamentul unde au fost descărcate nu exista o instalație de valorificare/recuperare a acestora așa cum prevede legislația specifică, ci doar o platformă betonată. Facem mențiunea că, amplasamentul unde au fost descărcate deșeurile, reprezintă punctul de lucru al unei societăți cu sediul social în Oradea, care are ca asociați persoane fizice și juridice slovace”, transmite comisarul-șef al Gărzii de Mediu Timiș, Luci Mușuroi.