Imagini de groază din Spitalul covid-19 din Horezu. Morții sunt ținuți în saci, peste tot VIDEO

de: Alexandra Chivu
06 12. 2020

Imagini de la morga Spitalului suport COVID-19 din Horezu, județul Vâlcea. Mai mulți morți sunt ținuți în saci, pe jos sau pe mese, în mizerie. Rudele intră în morgă și își ridică apropiații fără a fi însoțite de angajații unității medicale. Reprezentanții spitalului se apară spunând că este o situație excepțională și că mizeria ar fi fost făcută de rude. „Sunt morţii ca la abator, pe jos”

Morți ținuți în mizerie, pe jos sau pe mese, la morga Spitalului suport COVID-19 din Horezu

În imaginile surprinse de o femeie se poate observa cum morții sunt lăsați pe jos, în sicrie sau pe mese, în saci. În interior este mizerie, iar aparținătorii intră singuri în morgă, fără să fie însoțiți de vreun angajat al spitalului, ghidându-se după capacele sicrielor pentru a-și lua morții acasă.

„Morga secolului nostru, în spitalul Horezu, spital suport COVID, fără personal. Fiecare își ia mortul pe care-l vrea. Aici trebuie să vină însoțitorul să-și ridice decedatul. (…) Nimeni nu este în această morgă. Uitați-vă ce mizerie, în ce condiții ne ridicăm decedații de la morgă”, spune femeia care a filmat imaginile din morgă, unde a mers să ia trupul neînsuflețit al unei rude.

Conducerea unității medicale spune că ceea ce s-a întâmplat vineri reprezintă o excepție fiindcă în morgă au ajuns patru decedați în 24 de ore. Cei care gestionează morga spitalului recunosc faptul că nu au niciun angajat trimis acolo, iar aparținătorii sunt îndrumați de portar și ajutați, în mod obișnuit, să identifice cadavrele celor apropiați. Tot portarul este cel care distribuie echipamentele de protecție pe care rudele sunt obligate să le poarte când intră în morgă. Cât despre mizeria din interior, aceasta ar fi formată din lucrurile decedaților pe care rudele nu le mai iau.

Din informațiile Adevărul, situația nu este una singulară. De când Spitalul Horezu a devenit unitate suport COVID-19, mai multe persoane au reclamat că oricine poate intra în morgă, că nu există personal care să îi îndrume, iar aparținătorii sau reprezentanții firmelor de pompe funebre sunt cei nevoiți să identifice și să ridice cadavrele.

„Nici nu știi. Nu-i nimeni să ne spună”

Urmează un dialog între cei doi oameni din filmare în care se sfătuiesc cum să procedeze.

„Dar cum ne descurcăm noi acum, să punem în maşină… singuri?… Punem astea toate peste?… Le punem peste şi după aia punem pânza… Îl cărăm până colea şi după-aia tragem…”.

„Haideți, că pierdem timpul”, se aude o a treia voce masculină.

„Vai de viața noastră. N-avem ce face mai mult de atât”, spune primul bărbat.

„Oricum, ăsta îl puneți bătut în cuie…sau cum faceți? Nici nu știi, nu-i nimeni să ne spună”, afirmă femeia.

„Păi punem capacul şi groparii când îl duc la groapă… Sau ştiu eu? Nici eu nu ştiu”, recunoaşte bărbatul.