Imagini cu Turcia înainte de cutremur și după. Fotografiile care arată proporțiile dezastrului care a ucis mii de oameni
Două cutremure uriașe și o serie de replici au lovit Turcia, Siria și regiunea înconjurătoare, ucigând peste 8.000 de oameni și provocând distrugeri pe scară largă. Din păcate, în urma calamităților naturale petrecute în urmă cu două zile, zeci de mi de oameni au rămas fără un adăpost deasupra capului într-o perioadă extrem de grea, când gerul năprasnic și-a pus amprenta asupra întregii Europe. Mai multe imagini suprinse în timpul și după tragedie indică cât de mare a fost impactul acestor seisme, care par că au șters de pe fața pământului tot ce exista până acum.
Dezastrul provocat de cutremurele din Turcia îngrozește întreaga lume
Primul cutremur, care a avut loc la 04:18 ora locală (01:18 GMT) pe 6 februarie, a fost înregistrat cu o magnitudine de 7,8 grade, clasificat drept „major” pe scara oficială de magnitudine. Epicentrul său a fost lângă Gaziantep, un oraș de peste două milioane de locuitori.
Intensitatea cutremurelor a doborât atât blocuri turn, cât și clădiri publice în nordul Siriei, iar cutremurul a fost simțit până în Cipru și Liban, ambele la aproximativ 250 de mile (400 km) de epicentru.
În Turcia, se confirmă că peste 8.00 de persoane au murit, peste 20.000 au fost rănite și aproximativ 6.000 de clădiri au fost distruse, potrivit BBC.
Șocant a fost, de asemenea, impactul pe care seisemele l-au avut asupra Castelului lui Gaziantep (vezi galeria foto), care a rezistat de mai bine de 2.000 de ani, însă în urma dezastrelor, acesta a fost puternic avariat. Castelul de pe deal a fost construit în timpul Imperiului Roman, însă în ultima vreme, el a fost folosit ca muzeu.
Din păcate, un singur cutremur mare și cele 145 de replici nu au fost de ajuns, astfel că, un alt cutremur, aproape la fel de mare ca primul, cu magnitudinea 7,5 grade, a venit să distrugă în continuare ceea ce nu fusese încă doborât anterior. Acesta a avut epicentrul la aproximativ 60 de mile (100 km) mai la nord, în Elbistan, districtul provinciei Kahramanmaras.
Recep Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni
Marți, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență de trei luni în sud-estul țării, fiind vizate 10 orașe afectate.
„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a transmis președintele turc, explicând totodată că această măsură este valabilă trei luni, finalizându-se chiar înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare, programate pe 14 mai, cu specificația că această perioadă ar putea fi prelungită.
În urma declarării stării de urgență, atât președintele, cât și cabinetul său, vor putea ocoli Parlamentul în cazul adoptării de noi legi și, de asemenea, vor putea să limiteze sau să suspende unele drepturi și libertăți.
Vă reamintim că o echipă de salvare din România, formată din 58 de medici și patru câini de căutare au ajuns în Turcia cu trei aeronave, care au transportat de asemenea 7 tone de echipamente, utile pentru salvarea vieților celor loviți de tragedia din Turcia. Aceștia au aterizat la Adana, iar misiunea lor se desfășoară în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, Turcia.
Unul dintre medicii români prezenți acolo a oferit primele impresii de la fața locului, acesta fiind uluit de modul extraordinar în care autoritățile din Turcia au gestionat această criză extremă produsă de dimensiunile tragediei.
„În primul rând, ce pot să spun din ce am văzut este fenomenalul răspuns din partea Turciei referitor la persoanele afectate. Sunt toţi, cu toate forţele, se lucrează în permanenţă
Nici nu vreau să-mi închipui, nici nu vreau să-mi imaginez prin ce trec oamenii.
Am văzut pe drumul către baza de operaţiuni destul de multe focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri stăteau în miez de noapte, se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor. Îmi dau seama de teama cu care trăiesc oamenii aceştia”, a afirmat medicul.