Imagini cu efectele ciclonului Ashley în Capitală: străzi inundate, copaci rupți și mașini avariate. O stradă s-a surpat

de: Daoud Andra
30 09. 2024

Ciclonul Ashley a provocat inundații în București și în alte zone din țară. Ploaia abundentă de duminică după-amiază a îngreunat traficul, iar imaginile surprinse de cetățeni vorbesc de la sine. Lângă București s-a surpat o stradă, iar vântul a pus la pământ mai mulți copaci.

Efectele furtunii în București

Valul de aer rece care traversează România a adus fenomene meteo extreme. În București a început să plouă duminică după-amiaza, iar ploaia a continuat și pe timpul nopții. Traficul rutier a fost îngreunat, iar pompierii au fost chemați să intervină pentru a scoate apa din subsolurile mai multor case.

La marginea Bucureștiului, în Chiajna, o stradă s-a surpat, iar mașina care trecea pe acolo la momentul respectiv a rămas blocată. În total 13 mașini au fost avariate de ploaia abundentă, iar pe unele străzi, apa a atins un nivel de 50 cm. Pompierii au intervenit pentru a desfunda canalizările și pentru a scoate apa din subsolurile caselor.

Și mijloacele de transport în comun s-au deplasat cu dificultate, din cauza condițiilor meteo. În zona Podului Grozăvești, ploaia a afectat circulația tramvaielor. Cei care așteptau tramvaiul au stat zeci de minute, până când pompierii și cei de la Apa Nova au reușit să elimine apa de pe stradă, iar tramvaiul și-a reluat circulația.

Copac căzut peste o mașină, în sectorul 4

Au fost probleme și în sectorul 4 din București, unde un copac a fost rupt de vânt și s-a prăbușit peste o mașină. De când a intrat în vigoare codul portocaliu de vreme rea, pompierii au avut peste 25 de intervenții în București și Ilfov, pentru a trage apa sau pentru a ajuta la deblocarea sistemului de canalizare. Românii au primit pe telefoane avertizări prin sistemul RO-Alert, înainte de a începe furtuna.

Șase județe din România se află în continuare sub cod portocaliu de inundații, valabil până luni la prânz. La munte este anunțată ninsoare, la altitudini mai mari de 1.700 de metri. Vremea continuă să fie capricioasă și bogată în precipitații încă o săptămână, potrivit specialiștilor ANM. Elena Mateescu, directoarea ANM, a spus la ce să ne așteptăm din punct de vedere meteo, în următoarea perioadă.

”Chiar dacă de miercuri, joi, vom avea o ameliorare, este posibil ca la finalul săptămânii viitoare din nou să vorbim de precipitații și de un regim pluviometric, pentru că observăm câmpul precipitațiilor cu deplasare în țara noastră în continuare. Deci o săptămână de la 30 septembrie până în jurul datei de 6 octombrie bogată în precipații. Este posibil, cum arată datele, săptămâna viitoare să vorbim de un excedent de precipitații în special în jumătatea estică a țării”, a spus specialista, într-o intervenție la Antena 3 CNN.