Iluzia optică pe care a surprins-o un fotograf. Cum arată cerbul cu 8 picioare
Un fotograf a putut surprinde o adevărată iluzie optică, și anume, cerbul cu opt picioare. În imaginile spectaculoase, un cerb care traversa în fugă un drum, părea a avea opt picioare. Imaginile au fost surprinse în rezervația naturală „Jim Corbett” din nordul statului indian Uttarakhand.
Ce iluzie optică a surprins un fotograf
Fotograful Aarzoo Khurana a surprins o reală iluzie optică în rezervația naturală „Jim Corbett” din nordul statului indian Uttarakhand. Un cerb părea a avea opt picioare, în loc de patru. Iluzia optică are o explicație: cerbul era surprins în mișcare, mai exact alergând perfect paralel alături de o căprioară de aceeași înălțime, de aici creându-se și iluzia celor opt picioare.
De asemenea, fotografiile sunt cu atât mai merituoase cu cât perechea, alături de turma sa, a traversat drumul din parcul național în mai puțin de 30 de secunde. Vezi imaginile în galeria foto a articolului.
Ce este o iluzie optică
O iluzie optică sau iluzie vizuală semnifică perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronată a realității. Iluziile optice fac obiectul de studiu al psihologiei percepției. Iluziile optice se împart în iluzii fiziologice și cognitive.
Iluziile fiziologice sunt un soi de imagini remanente, datorate unor puternice și contrastante alternanțe de luminozitate, culoare, mișcare, dar și a altor factori, care conduc la stimulare puternică a zonei optice cerebrale.
Există o multitudine de iluzii optice, de la cele clasice, extrem de cunoscute, până la cele mai noi, ale căror pattern-uri complexe sunt realizate pe computer de specialiști care îmbină mai multe efecte într-o singură iluzie.
Iluziile cognitive apar la interacțiunea diverselor căi predefinite în ce privește lumea exterioară și care conduc la așa-zisa „deducție inconștientă”. În iluziile cognitive, cunoștințele noastre sunt cumva contrazise de ceea ce vedem, de fapt. Deși oamenii ajung să înțeleagă acest mecanism de realizare a acestor iluzii, creierul continuă să persiste în această imagine nouă creată de o anumită iluzie.
Iluziile cognitive au fost studiate secolul al XIX-lea de către Hermann von Helmholtz. La rândul lor, și iluziile cognitive se împart în niște subcategorii, cum ar fi: iluziile de ambiguitate – acele imagini ale obiectelor suferă schimbări semnificative de aspect, iluzii de distorsionare și iluzii paradoxale.
Iluziile vizuale rămân un instrument de studiu pentru psihologi sau alți savanți interesați de funcționarea creierului. Descoperirile din domeniu i-ar putea ajuta pe specialiști să înțeleagă mai bine percepția vizuală și să ofere noi indicii despre complexitatea creierului uman.