Ion Iliescu, judecat pentru crime împotriva umanității. Ce scrie presa străină

de: Iorgu Ianusi
08 04. 2019

Ion Iliescu, trimis în judecată în dosarul privind evenimentele din decembrie 1989 din România, este informația preluată de majoritatea agențiilor internaționale de presă și de mai multe publicații străine.

Este citat anunțul procurorului general al României, Augustin Lazăr, care a dat vestea luni dimineață: dosarul Revoluției este, în sfârșit, trimis în instanță.

„Este vorba despre o mişcare deosebit de importantă pentru justiţia din România, care îşi îndeplineşte o datorie de onoare faţă de Istorie.” Augustin Lazăr, procuror general al României

Aceste urmăriri privesc tirurile soldate cu sute de morţi în zilele care au urmat fugii dictatorului, la 22 decembrie 1989, pe fondul unor manifestaţii anticomuniste masive, notează France Presse, agenție citată de News.ro.

Ion Iliescu, portretul făcut de France Presse

Ion Iliescu, un fost demnitar comunist, în prezent în vârstă de 89 de ani, este acuzat că se află în spatele unei „vaste operaţiuni de diversiune şi dezinformare”, potrivit AFP.

Lider în perioada Revoluției, după fuga dictatorilor Ceaușescu, Iliescu ar fi creat o „psihoză generalizată marcată de tiruri haotice şi fratricide”, potrivit Parchetului General.

Prin această manevră, Frontul Salvării Naţionale (FSN), condus de Iliescu, a reușit să ajungă la putere. Iar Ion Iliescu s-a menținut la vârful țării din 1989 până în 1996, revenind apoi în funcția de șef al statului în perioada 2000-2004.

Agenția France Presse amintește că 862 de persoane au fost ucise și peste 2.150 au fost rănite în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Liderii politici ai momentului invocau prezența unor așa-ziși „terorişti”.

Reprimarea revoltei anticomuniste ordonate de către Ceauşescu s-a soldat, la rândul ei, cu aproximativ 200 de morţi, remarcă agenția.

Augustin Lazăr, citat și de Reuters

După căderea lui Ceauşescu, Iliescu a beneficiat de o mare popularitate, însă sute de persoane au murit în timpul revoltei, iar adversarii lui Iliescu îl acuză că a confiscat revoluţia poporului, potrivit agenției de știri Reuters, care, de asemenea, îl citează pe Augustin Lazăr:

„Încheierea anchetei procurorilor noştri militari este unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului pe care mi l-am asumat în mod public acum trei ani: o vedere clară a dosarelor istorice ale României.” Augustin Lazăr, procuror general al României

Deocamdată, nu e cunoscut momentul în care judecarea efectivă a dosarului va începe, notează Reuters.

Data procesului lui iliescu nu a fost anunţată încă.

Parchetul l-a acuzat în decembrie pe Iliescu de faptul că a prezidat o organizație al cărei obiectiv era să cucerească puterea. Procurorii arată că a desfășurat activităţi de mare anvergură şi complexe menite să facă diversiune şi să propage dezinformarea după fuga lui Ceauşescu de la Bucureşti, la 22 decembrie 1989.

Iar procesul şi execuţia lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena Ceauşescu, în ziua de Crăciun, în 1989, au făcut parte din această operaţiune, mai spun procurorii.

Ion Iliescu era declarat preşedinte interimar de un Parlament de tranziţie în februarie 1990. Apoi, în calitate de candidat al FSN, el a obţinut 85% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale din mai 1990.

Până în prezent adversarii fostului președinte îl acuză că a vrut să împiedice reformele și că a dorit doar să protejeze moștenirea politică a regimului comunist, menționează Reuters.

De la Iliescu la Iohannis. 30 de ani de amânări pentru un amplu dosar

Fost președinte al României, Ion Iliescu cea mai importantă figură care urmează să fie judecată, relatează THE Associated Press, agenție citată de News.ro.

Acuzaţiile vizează o perioadă de cinci zile în care Iliescu a acaparat puterea după fuga cuplului Ceauşescu.

Associated Press amintește că actualul președinte al României, Klaus Iohannis, a salutat anunţul, care a apreciat că judecarea dosarului Revoluției „este un act necesar” care „ne onorează eroii” iar „crimele Revoluţiei nu pot rămâne nepedepsite”.