Ilegalitatea Reginei Elisabeta a ieșit la iveală. Cum a încercat să își păcălească poporul
Regina a făcut lobby cu succes guvernului să modifice un proiect de lege pentru a-și ascunde averea privată, fiind ”jenantă” de public, conform documentelor descoperite de The Guardian. O serie de memorandumuri guvernamentale găsite în Arhivele Naționale relevă faptul că avocatul privat al monarhului a exercitat presiuni asupra miniștrilor să schimbe legislația propusă pentru a împiedica divulgarea către public a participațiilor sale. În urma intervenției reginei, guvernul a introdus o clauză în lege, acordând puterea de a scuti companiile utilizate de șefii de stat de noi măsuri de transparență.
Ilegalitate dezvăluită: Regina a făcut lobby pentru schimbarea legii ca să-și ascunde averea
Aranjamentul, care a luat naștere în anii 1970, a fost folosit efectiv pentru a crea o societate comercială susținută de stat, despre care se înțelege că a plasat un val de mister asupra participațiilor și investițiilor private ale reginei până cel puțin în anul 2011. Adevărata evoluție a averii ei nu a fost niciodată dezvăluită, dar s-a estimat că ajunge la sute de milioane de lire sterline.
Dovezile despre lobby au fost descoperite printr-o investigație a publicației numite privind folosirea de către familia regală a unei proceduri parlamentare, cunoscută sub numele de consimțământul reginei, pentru a influența în secret formarea legilor britanice.
Spre deosebire de procedura mai cunoscută a aprobării regale, o formalitate care marchează momentul în care un proiect de lege devine lege, consimțământul reginei trebuie solicitat înainte ca legislația să poată fi aprobată de Parlament. Este necesar ca miniștrii să o avertizeze pe regină atunci când legislația ar putea afecta fie prerogativa regală, fie interesele private ale coroanei.
Părerea specialistului: existența procedurii i-a dat monarhului o influență substanțială asupra proiectelor de lege care ar putea-o afecta
Site-ul familiei regale descrie această metodă ca „o convenție de multă vreme stabilită”, iar erudiții constituționali au avut tendința de a considera consimțământul ca un exemplu opac, dar inofensiv, al spectacolului care înconjoară monarhia.
Însă, documentele găsite de jurnaliști în Arhivele Naționale sugerează că procesul, care oferă suveranei și avocaților săi o privire avansată asupra proiectelor de lege ce intră în Parlament, i-a permis să facă lobby în secret pentru modificări legislative.
Thomas Adams, specialist în drept constituțional la Universitatea Oxford, care a analizat noile documente, a declarat că a dezvăluit „tipul de influență asupra legislației la care specialiștii ar visa doar”. El a spus că simpla existență a procedurii de consimțământ pare să fi dat monarhului „o influență substanțială” asupra proiectelor de legi care ar putea să o afecteze.