IKEA, amendă de 1 milion de euro. Au fost prinși în timp ce le făceau asta angajaților
IKEA este unul din marii comercianți de mobilă din lume, și nu numai. Experiența și numărul mare de magazine, la nivel mondial, i-a adus un loc de cinste în această piață. Numai că, scrie presa franceză, a cam călcat pe bec, când vine vorba de o parte din angajații săi.
IKEA își spionează angajații din Franța
Filiala franceză a companiei suedeze IKEA a fost acuzată că și-a spionat angajații de mai mulți ani. Procurorii francezi acuză compania și că le-ar fi încălcat confidențialitatea angajaților prin revizuirea înregistrărilor conturilor lor bancare. IKEA ar mai fi folosit, uneori, unii angajați falși. Aceștia scriau rapoarte despre personalul angajat în subsidiara franceză. Acuzațiile s-au concentrat asupra perioadei 2009-2012, deși procurorii au spus că tactica de spionaj a început la începutul anilor 2000.
Câțiva manageri de magazine și angajați în resurse umane, precum și un anchetator privat și ofițeri de poliție au fost printre cei care se confruntă cu aceste acuzații. IKEA a fost, de asemenea, acuzată că a spionat unii clienți în acest caz. A concediat mai mulți manageri și și-a revizuit politica internă după ce acuzațiile au ieșit la iveală în 2012.
Grupul a mai fost acuzat de căutarea prin intermediul datelor angajaților pentru verificarea finanțelor și a vieții personale. Compania a recunoscut unele dintre aceste tactici, deși a negat crearea unui sistem de spionaj răspândit la scară largă în magazinele din Franța.
Gigantul amendat cu 1 milion de euro pentru spionarea angajaților
Tribunalul de la Versailles a condamnat marți compania Ikea Retail France să plătească o amendă de 1 milion de euro pentru spionarea personalului său francez. Decizia a venit ca urmare a faptului că IKEA a fost găsită vinovată de colectarea și stocarea necorespunzătoare a datelor despre angajații săi din Franța, conform agenției de știri Reuters.
Procurorii solicitau o amendă de 2 milioane de euro împotriva firmei, care este deținută de Grupul Ingka. Compania a declarat că revizuiește decizia instanței pentru a vedea dacă sunt necesare alte măsuri. Înainte de decizia judecătorilor, compania a luat măsuri pentru a elimina tactica de supraveghere.
„IKEA Retail France a condamnat cu fermitate practicile, și-a cerut scuze și a implementat un plan de acțiune major pentru a împiedica acest lucru să se repete”, au declarat reprezentanții companie.
Fostul director executiv, Jean-Louis Baillot, a fost de asemenea găsit vinovat în acest caz. Judecătorii au pronunțat o condamnare, în cazul lui Baillot, de doi ani de închisoare cu suspendare. În același timp Baillot va plăti o amendă de 50.000 de euro pentru stocarea datelor cu caracter personal. Este primul caz de o asemenea anvergură din Franța, la fel și decizia judecătorilor de a amenda o companie ca IKEA.