Icrele pe care nu trebuie să le consumi sub nicio formă. Sunt toxice

de: Ioana Bucur
15 03. 2023

Sunt printre preparatele preferate ale românilor, alegerea ideală când vrem să savurăm o gustare rapidă care să ne potolească foamea, însă puțini știu că unele nu sunt deloc recomandate pentru a fi mâncate, fiind toxice. Află care sunt icrele pe care nu trebuie să le consumi sub nicio formă.

Icrele pe care nu trebuie să le consumi sub nicio formă

Icrele și salata de icre sunt de ani buni în topul preferințelor românilor. Fie că sunt preparate acasă sau cumpărate din comerț, platourile pe care sunt puse nu rezistă niciodată prea mult pe masă. Să nu uităm că icrele de manciuria și caviarul sunt considerate chiar delicatese.

Gustul și calitatea sunt influențate de o serie de factori. În primul rând, contează mult locul din care provin peștii, icrele de la cei sălbatici au o aromă diferită față de cele de la peștii din crescătorii.

Al doilea factor este modul în care au fost tratate după ce au fost recoltate.

Nu sunt doar gustoase, dar și hrănitoare, însă nu toate sunt potrivite pentru consum, pentru că pot conține substanțe toxice pentru organismul uman.

Te-ar putea interesa și: Ce pui în salata de icre pentru a ieşi pufoasă şi aerată. Secretul bucătarilor celebri, dezvăluit

Detaliile de care să ții cont

Icrele pe care nu trebuie să le consumi sub nicio formă sunt cele de  mreană, somn, cosac, mihalț, plătică și știucă, în cazul anumitor persoane.

Trebuie să acordăm o atenție sporită și celor care provin de la păstăvi. Există șansa să fie infestate cu ouăle viermelui lat – un parazit intestinal ce poate atinge o lungime cuprinsă între 10 și 20 de metri.

La fel de important, când vorbim despre icre, este modul de depozitare și valabilitatea. Dacă nu sunt preparate, acestea pot fi ținute în congelator și consumate în cel mult trei luni. În frigider, icrele de somon se pot păstra și un an, dar doar dacă recipientul în care au fost cumpărate este sigilat. În cazul în care a fost deschis, trebuie mâncate în cel mult trei zile. Caviarul congelat care a fost decongelat trebuie utilizat în termen de 10 zile și nu trebuie recongelat.

Te-ar putea interesa și: Cât rezistă icrele în frigider, de fapt. Secretul gospodinelor pentru a fi mai mult timp proaspete