Iarna își face puternic apariția în România. În ce zone va ninge și unde se vor înregistra cele mai scăzute temperaturi
Vremea din ultimele zile din 2022, cât și primele din Noul An a surprins pe toată lumea, iar temperatura indicată de termometre le-a permis românilor să se bucure din plin de vacanță, indiferent de locația aleasă pentru aceste perioade. Cu toate acestea, meterologii anunță schimbări drastice ale vremii, iar românii trebuie să știe cum trebuie să se pregătească.
Zone în care se vor înregistra temperaturi scăzute
Deși temperaturile ridicate din termometre ne-au făcut să uităm pentru moment că suntem în toiul iernii, lucrurile par să se schimbe semnificativ în curând, astfel că românii trebuie să se întoarcă iar la hainele corespunzătoare acestei perioade.
Astfel, meteorologii anunță că temperaturile vor scădea ușor în vestul și nordul țării, însă vor rămâne peste media normală a acestei perioade. În zilele următoare, fenomenele de iarnă își vor face apariția pe zone extinse.
Primele ploi sunt anunțate în vestul și în nordul țării, iar ninsorile își vor face simțită prezența în zonele înalte de munte.
Scăderea temperaturii se va resimți în toată țara încă de la sfârșitul acestei săptămâni și începutul următoarei, fiind însoțită de posibile ninsori în zonele de munte, potrivit datelor actuale oferite de modelul european de calcul ECMWF, potrivit România TV. Începând de săptămâna viitoare, ploile și ninsorile se vor extinde în mai multe zone din țară, în special în nord.
Specialiștii au dezvăluit că vremea se va simți răcoroasă chiar de la jumptatea acestei săptămâni, însă temperaturile vor rămâne peste limita normală.
“De miercuri o să consemnăm temperaturi ușor în scădere, maxime de până la 13-14 grade Celsius, dar acestea vor fi considerate valori peste ceea ce ar fi normal, în condițiile în care în această perioadă ar trebui să înregistrăm maxime între minus 5 până la cel mult 5 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.
Unde vor fi ploi și precipitații mixte
Potrivit ANM, începând de miercuri, temperaturile vor scădea în special în regiunile extracarpatice, însă valorile termice vor rămâne în continuare peste mediile multianuale. În Oltenia și Banat, temperaturile vor ajunge până la maxim14 grade, iar minima se va situa între 2 și 6 grade Celsius.
„Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 11 grade Celsius, cu valori mai ridicate în vestul Olteniei și sudul Banatului până la 14 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între minus 2 și 6 grade Celsius.
Cerul va prezenta înnorări în cea mai mare parte a țării și se vor semnala ploi slabe sau burniță, pe parcursul zilei, local în sudul Transilvaniei și nordul Munteniei și numai cu totul izolat în celelalte regiuni, iar noaptea în special în nord-vestul teritoriului. În zonele joase de relief pe alocuri se va semnala ceață”, anunță ANM.
În timpul nopții, în nordul Carpaților Orientali vor predomina ninsorile, iar local se va depune strat de zăpadă. Vântul se va intensifica în timpul nopții, în zona înaltă din Carpații Orientali și din Munții Apuseni, astfel încât, rafalele vor depăși 90-100 km/h.
În București, vremea se va răci, însă temperaturile vor rămâne peste mediile multianuale. Vor predomina norii, iar pe parcursul zilei pot apărea condiții de burniță sau ploaie slabă. Dimineața și noaptea există șansa ridicării ceții, în timp ce vântul va sufla în general slab.