Iarnă cum n-a mai fost în România. Temperaturi neobișnuite în decembrie, ianuarie și februarie. Meteorologii au anunțat prognoza pentru următoarele luni

de: Andrei Simion
23 09. 2024

România se pregătește pentru o iarnă atipică, cu condiții meteo neobișnuite față de anii anteriori. Meteorologii au emis o prognoză preliminară care indică o iarnă mai blândă decât de obicei. În luna decembrie, temperaturile vor varia între 4 și 12 grade Celsius, cu zile ploioase pe 3, 6, 7, 15 și 24 decembrie.

Deși va fi destul de rece, valorile nu vor fi tipice pentru acest sezon. În ianuarie, ploile vor fi mai frecvente, dar fără semne majore de ninsoare, iar temperaturile vor oscila între 2 și 12 grade Celsius.

Luna februarie pare să aducă o vreme mai plăcută, cu temperaturi cuprinse între 5 și 19 grade Celsius. Deși sunt așteptate câteva ninsori, acestea vor fi rare, fiind prognozate doar pentru 3 decembrie și 28 ianuarie, conform prognozei actuale. Cu toate acestea, meteorologii avertizează că există posibilitatea unor schimbări semnificative în prognoză pe măsură ce se apropie sezonul rece.

Această iarnă va fi considerabil mai caldă decât în anii trecuți, fără temperaturi negative maxime în prognoză, conform meteorologilor de la EaseWeather.

Clima din România, transformare semnificativă

Potrivit meteorologilor, clima din România trece printr-o transformare semnificativă. Verile au devenit din ce în ce mai calde și mai uscate, iar iernile cu tot mai puțină zăpadă. Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că aceste schimbări se datorează intesificării fenomenului de încălzire globală, care afectează toate anotimpurile, în special perioadele de tranziție.

„Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de climă temperat continentală, datorită poziției în care ne aflăm, dar niciun sezon nu seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zile. Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase”, a explicat Elena Mateescu.