Iahnie de fasole ca la mănăstire. Ce pun măicuțele din nordul Moldovei la final pentru un gust extraordinar, doar așa o vei prepara
Iahnia de fasole este un preparat foarte delicios și perfect în această perioadă, când mulți creștini țin post. Există mai multe rețete, dar astăzi vă vom prezenta una pe care măicuțele din nordul Moldovei o pregătesc în Postul Paștelui.
Iahnie de fasole. Rețetă ușoară și gustoasă
Măicuțele din nordul Moldovei ne-au explicat cum se face cea mai bună iahnie de fasole, un preparat cu un gust foarte bun și perfect în această perioadă de post, când nu avem voie să consumă carne, lactate sau ouă.
În fiecare an, creștinii de pretutindeni se pregătesc, prin post, sufletește pentru întâmpinarea comemorării Patimilor și a Învierii Domnului. Totodată, reprezintă postul celor 40 de zile, ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe activitatea sa mesianică.
Cei care doresc să încerce această rețetă au nevoie doar câteva ingrediente, printre care:
- 350 de grade de fasole albă
- 3 linguri de suc de roșii
- 2 cepe albe de mărime medie
- 1 morcov
- 2 foi de dafin
- 1 ardei roșu mare
- 1 lingură paste de tomate
- 1 căței de usturoi
Mod de preparare
Pentru început, spălăm foarte bine fasolea și o lăsăm la înmuiat peste noapte, iar a doua zi o vom pune la fiert. Apa trebuie să fie schimbată de cel puțin 2-3 ori.
Cât timp fierbe fasolea, ne vom ocupa în continuare de legume. Le spălăm și tăiem, după care le tocăm mărunt. Mai apoi, legumele tocate se călesc într-o tigaie cu puțin ulei încins.
Atunci când fasolea a fiert destul, adăugăm peste legumele călite, alături de sucul de roșii și pasta de tomate. Un lucru important: se lasă în oală și puțină zeamă din apa în care a fiert fasolea.
În cele din urmă, adăugăm sare și piper, după gust, și frunzele de dafin. Se lasă la fiert timp de câteva minute. În momentul în care iahnia de fasole este gata, oprim focul și punem peste pătrunjelul proaspăt tocat. Poftă bună!