I-au scos 500 de dinți din gură: care este explicația pentru drama copilului de 7 ani

de: Puiu Alexandru
27 09. 2019

Un copil de șapte ani a trecut prin cea mai traumatizantă experiență din viața lui, după i-au fost scoși din gură peste 500 de dinți. În contextul în care te doare dacă pierzi o măsea, înțelegi șocul băiatului de șapte ani.

Conform publicației New Indian Express, un caz foarte ciudat al unui băiat de doar șapte ani a făcut înconjurul Indiei. Este aproape imposibil să știe cineva ce s-a întâmplat acolo, dar setul de circumstanțe este unul complet neobișnuit.

Un copil de în vârstă de șapte ani s-a dus la dentist la începutul acestei luni împreună cu tatăl său. Băiatul P. Ravindran suferea de o umflare semnificativă a fălcii inferioare. După prima investigație, a fost transportat la Saveetha Dental College and Hospital din orașul Chennai pentru a urma un tratament elaborat.

După ce i-au fost făcute mai multe radiografii CT și cu raze X, doctorii au observat formarea unei ”pungi” în falcă ce găzduia nu mai puțin de 526 de dinți. Deși cazul parte absurd și se întâlnește rar, se pare că este foarte bine documentat în manualele de stomatologie sub numele ”compound composite odontoma”.

Intervenția asupra gurii copilului a fost făcută de P. Senthilnathan, un profesor de chirurgie orală și maxilofacială din cadrul Saveetha Dental College and Hospital. ”Creșterea similară cu o tumoră a prevenit permanent creșterea unor molari în partea afectată a gurii copilului. Scanările cu raze X și CT au arătat mai mulți dinți, rudimentari, într-un țesut de forma unei pungi.”

Băiatul a fost operat, după ce părinții lui și-au dat acordul scris asupra intervenției. Copilul a fost cel mai reticent și au fost necesare câteva ore pentru a colabora. Pentru că afecțiunea a fost depistată într-o fază incipientă, procedura a putut fi finalizată într-o oră și jumătate. După ce au fost scoși saci, dentiștii au mai avut nevoie de foarte multe ore pentru a scoate dinții din interior. În număr de peste 500, aveau o dimensiune între 0,1 și 15 milimetri. Chiar și cel mai mic exemplar avea o rădăcină și smalț. 

La final, băiatul a rămas cu 21 dinți sănătoși și urmează ca la vârsta de 16 ani să se prezinte pentru implanturi de molari. În privința cauzei, sunt șanse mari să fie vorba de o afecțiune genetică, dar nu se exclud nici radiațiile din mediul ambiant, sub forma unor antente telefonice de mari dimensiuni foarte aproape de casă.