Holocaustul, transpus pe Instagram: jurnalul unei românce din război, ilustrat online
Rețele sociale precum Facebook sau Instagram ne-au schimbat radical viața în secolul 21, dar cineva s-a gândit să ilustreze un profil de Instagram inspirat din traiul unei tinere din al doilea război mondial.
Un cont de Instagram intitulat @eva.stories a strâns peste un milion de urmăritori în doar câteva zile. Descrierea profilului este una cât se poate de sugestivă, iar momentul lansării a fost ales perfect. ”Eva – Bazat pe o poveste reală. În memoria celor șase milioane de evrei omorâți în timpul Holocaustului. 13 februarie = începutul poveștii”.
În practică, este vorba de povestea tinerei românce Eva Heyman, o fetiță care a experimentat drama celui de-al Doilea Război Mondial la doar 13 ani. Ea și-a transpus experiențele din acea perioadă într-un jurnal, într-o manieră similară cu Anne Frank. În prima fază, din cauza faptului că făcea parte dintr-o familie de evrei, a fost mutată în ghetoul din Oradea. Ulterior, a fost deportată în lagărul de la Auschwitz, conform publicației ParisMatch.
Proiectul a generat opini împărțite, în mod previzibil. Ca să-l vezi, poți folosi acest link. Experiențele din fiecare zi a tinerei au fost transpuse în Instastory, care ulterior au fost salvate sub formă de highlight-uri, pe zile. În momentul în care începi să te uiți la câteva secvențe video, vei vedea că efortul din spatele acestei realizări artistice a fost semnificativ.
Prima zi din jurnal este cea de 13 februarie. La începutul poveștii, publicată în ziua de comemorare a Holocaustului la nivel mondial, totul pare să meargă bine. Te regăsești în februarie 1944, Eva tocmai și-a sărbătorit împlinirea celor 13 ani și a primit cadou prima sa pereche de pantofi cu toc. Locuiește cu bunicii săi în Oradea, România, de când părinții săi au divorțat. Ea visează să devină un fotograf de presă, dar războiul i-a schimbat radical traiectoria vieții.
În acest format de Instastory, au fost realizate aproximativ 70 de episoade cu Mia Quiney în rolul lui Eva Heymann. Relatarea se termină cu deportarea către Auschwitz, de unde nu s-a mai întors.