Cum i-a păcălit Hitler pe americani: au aflat după patru decenii

de: Redacția
07 12. 2018

Cel de-al Doilea Război Mondial s-a dovedit a nu fi doar un război pentru resurse, teritorii și dominație. A fost și un război de informare și inteligență. Au existat operațiuni de inteligență și contra-inteligență, însă atât aliații cât și germanii aveau ceva absolut necesar pentru primele etape ale războiului.

Germanii, dar și ceilalți beligeranți, au profitat enorm de pe urma previziunilor meteo. Astfel de prognoze determinau starea operațiunilor navale. Datele obținute de la stațiile meteo erau cruciale, deoarece afectau planificarea militară a convoaielor maritime.

În anumite circumstanțe, a fost necesară vizibilitatea – pentru rachete și bombardamente – iar în altele, ascunderea. Rețeaua de stații meteorologice ale aliaților din America de Nord, Groenlanda și Islanda, stabilită în primii ani ai războiului, le-a permis o prognoză meteo mai bună decât cea pe care o aveau germanii. Naziștii erau în spatele aliaților la acest capitol.

Astfel, aveau nevoie de o modalitate de a colecta aceleași cantități de date. Dar pentru a face asta aveau nevoie de stații situate pe continentul nord-american. Oamenii de știință de la Siemens au creat o stație meteo automată, capabilă să transmită date la fiecare trei ore, prin unde radio.

Stația a fost numită Wetter-Funkgerät Land (WFL). 14 dintre aceste tehnologii au fost plasate în regiuni arctice și sub-arctice, inclusiv în Groenlanda a aliaților. Au mai fost puse și în jurul mării Barents, iar două au fost destinate Americii de Nord. Din păcate pentru ei, pe teritoriul american a ajuns una singură.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o încercare de a urmări mai bine modelele meteorologice din emisfera vestică, germanii au trimis un submarin spre Newfoundland. Au construit o stație meteorologică, care părea că aparține de serviciul meteorologic canadian. Serviciu inexistent la acea vreme.

Află AICI mai multe despre complotul secret de infiltrare a naziștilor în Canada de care nord-americanii habar n-au avut