Hiba din Codul Rutier pe care n-o știe nimeni. Până când se poate prelungi, de fapt, un permis auto

Hiba din Codul Rutier pe care n-o știe nimeni. Până când se poate prelungi, de fapt, un permis auto
Hiba din Codul Rutier speculată de persoanele în vârstă

Atunci când devenim șoferi, fie matori, fie profesioniști, trebuie să avem grijă și de perioada de expirare a actului. Nu de puține ori au fost cazuri în care posesorii de permis auto au omis schimbarea carnetului de conducere. Din păcate, ca orice lege din România, și în acest caz există anumite hibe de care puțină lume știe.

Termenul de prelungire pentru permisul auto

În legislația românească în vigoare, mai exact în Codul Rutier, există specificații clare în ceea ce privește permisul de conducere. Conform legii permisul de conducere este valabil pentru o perioadă de zece ani. După această dată este foarte important să facem schimbarea permisului, pentru a nu fi în ilegalitate.

Riscul, dacă circulăm cu un permis expirat, este să primim o amendă contravențională și între 6 și 8 puncte penalizare. Pentru a fi în legalitate, este de prefereat să facem acest lucru cu cel puțin două luni înainte de data expirării permisului.

Pașii sunt simpli, începând cu depunerea unei cereri la instituția care se ocupă cu eliberarea permisului de conducere. Ulterior, ca și documente, sunt necesare fișa medicală, obținută în urma unor teste la o clinică autorizată, actul de identitate și achitarea taxei de eliberare a noului permis de conducere, în valoare de 89 de lei. Dar, așa cum spuneam la început, există o hibă în Codul Rutier, hiba care ar putea permite anumitor categorii de persoane să obțină reînoirea permisului de conducere.

Hiba din Codul Rutier pentru persoanele în vârstă

În cazul în care un posesor de permis auto este trecut de vârsta de 70 de ani, acesta poate la fel de ușor să-și reînoiască permisul. Aceasta este, de fapt, o hibă în Codul Rutier care le permite acestora să primească un nou permis auto. Explicația este foarte simplă. La persoanele în vârstă medicii sunt cei care decid până la ce vârstă pot conduce un autoturism.

În România un medic poate refuza să elibereze fișa medicală, mai ales pentru persoanele în vârstă. Dar, cum se întâmplă de obicei, un român oricând poate să-și prelungească permisul prin mici atenții. Chiar dacă persoana în cauză trece de 85 de ani.

Această hibă, din păcate, a fost speculată în ultimii ani de mai mulți participanți la trafic, octogenari, dar finalul în trafic a fost de multe ori unul tragic. Pentru moment această înlesnire nu a fost scoasă din Codul Rutier, sau nu a fost făcută o nouă reglementare pe marginea ei. Astfel că, oricine poate să-și reînoiască permisul, mai ales dacă este trecut de vârsta de 80 de an, fără probleme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI