Heliportul de pe Spitalul Județean de Urgență Suceava este finalizat, însă nu are autorizație de funcționare. Când va putea fi folosit

de: Ionuț Vieru
21 03. 2022

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava are, de la sfârșitul anului trecut, pistă de aterizare pentru elicoptere. Cu toate acestea, ea nu poate fi folosită, deoarece nu are aviz de funcționare.

Când va putea ateriza elicopterul SMURD pe heliport

Potrivit managerului spitalului, dr. Alexandru Calancea, etapa în care se află momentan este de autorizare și avizare. Unitatea medicală a transmis către Consiliul Județean Suceava documentația pentru completarea structurii spitalului și a schemei de personal, pentru a înființa posturi pentru oamenii care vor deservi heliportul.

Prin urmare, acesta ar putea fi folosit cel mai devreme în toamna acestui an. Conform legii, acesta trebuie să funcțional non-stop, iar pentru acest lucru este nevoie de cel puțin trei persoane care ar trebui să lucreze în trei ture. În total, schema de personal are 13 posturi. Dintre acestea, 5 sunt de personal operațional și 8 posturi de pompier civil.

După ce va fi aprobată schema de personal, documentația este trimisă către Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență, apoi are nevoie de avizul DSU, iar ulterior din nou la Ministerul Sănătății. După aprobare, posturile vor fi scoase la concurs, iar personalul va fi instruit pentru activitatea desfășurată.

Dosarul cu documentația tehnic va fi trimis la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, iar mai apoi vor fi trimiși inspectori auditori la fața locului pentru verificări. Având în vedere că toți acești pași trebuie urmați, autoritățile preconizează că heliportul din Suceava ar trebuie să fie funcțional până în luna septembrie.

Pacienți oncologici din Ucraina, tratați la Spitalul Județean din Suceava

La începutul acestui luni, mai mulți refugiați din Ucraina au fost primiți de către medicii de la Spitalul Județean Suceava. O femeie a beneficiat de o ședință de chimioterapie cu neoplasm mamar, iar a doua zi s-au prezentat alți doi pacienți bolnavi pentru tratament. De asemenea pacienta a fost introdusă în Programul Național de Oncologie.

„Pacienţii trebuie să obţină un număr de identificare de la Centrul de Imigrări şi pe cât posibil să aibă documente medicale traduse în limba engleză sau română, cu acestea urmând să se prezinte în ambulatoriul de Oncologie din cadrul spitalului judeţean, urmând ca înregistrarea în Programul Naţional să fie făcută de medicii secţiei”, se arată în comunicat.

Medicii îi asigură pe cetățenii ucraineni care fug din calea războiul că for beneficia de toate îngrijirile medicale de care vor avea nevoie în cadrul Unității de Primire a Urgențelor, dar și în cadrul tuturor secțiilor spitalului.