Hainele intră la apă după ce le speli? Ce greșeală uriașă pentru țesături faci

de: Emanuela Pană
28 02. 2022

Mit sau adevăr? Intră sau nu hainele la apă? Ei bine, da. Cel mai probabil ai pățit măcar odată ca puloverele tale să devină cu o mărime sau chiar două mai mici după ce le-ai scos din mașină. La o primă vedere, acest lucru nu pare dramatic sau, cel puțin, nu este până realizezi că tricoul sau cămașa preferată este pe măsura… pisicii. Iată care este greșeala pe care o faci și conduce la acest lucru.

Hainele intră la apă după ce le speli?

Înainte de a-ți spune concret ce ar trebui să faci pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete, vrem să menționăm că, în funcție de țesătură, cauzele pentru care hainele intră la apă sunt ușor diferite.

În principal, pentru micșorarea hainelor este „de vină“ căldura, în special în cazul bumbacului, fie că vorbim despre apa fiebinte a mașinii de spălat, despre temperatura de la uscător sau chiar expunerea hainelor la razele soarelui.

Când vine vorba despre bumbac, o țesătură versatilă și plăcută la atingere, pe care o îndrăgim cu toții, trebuie să știi că acesta este sensibil la abur, căldură și apă fierbinte. Acesta este principalul motiv pentru care bumbacul intră la apă la o primă spălare. Au loc două reacții: fibrele se contractă ca răspuns firesc la căldură, iar pe de altă parte, țesătura se contractă și ea ca răspuns la presiunea aplicată pe fir încă din timpul prelucrării.

Lâna, mohairul, cașmirul și majoritatea fribrelor de origine animală, în schimb, au o mișcorare cunoscută sub denumirea de contracție progresivă, ceea ce înseamnă că vor intra la apă puțin câte puțin.

Citește și: Afaceri noi pe Instagram. Cum poți cumpăra haine de brand la mâna a doua (exclusiv)

Iată greșeala care afectează țesătura

O veste bună ar fi că, de regulă, tesăturile artificiale nu se micșorează. Ele intră la apă doar atunci când sunt amestecate, de pildă, cu fibre de bumbac.

Trecând de la cauză la efect și de la ce provoacă micșorarea hainelor la cum ne putem feri de astfel de incidente, trebuie să știi că există câteva soluții simple pentru a scăpa de această grijă, indiferent că speli articolele vestimentare la mână sau la mașină. De altfel, dacă alegi să speli la mână unele haine, scapi într-o bună măsură de acest risc.

Un alt aspect căruia e musai să-i acorzi importanță este eticheta articolului vestimentar. Citește cu atenție instrucțiunile scrise pe ea.

De asemenea, este preferabil să folosești un detergent lichid destinat țesăturilor mai fine, mai delicate, iar mașina de spălat să fie setată pe spălare la 30 de grade, cu ciclul de centrifugare pentru țesături delicate.

Totodată, la finalul spălării, hainele se scot cuva mașinii, se scutură ușor și se pun la uscat într-un spațiu aerisit și luminat.