Guvernul Orban a decis. Ce include hotărârea 32. Se aplică de la 1 iulie

Guvernul Orban a decis. Ce include hotărârea 32. Se aplică de la 1 iulie

Autoritățile au discutat astăzi despre posibilele măsuri de relaxare anunțate pentru 1 iulie. La nivelul Grupului Tehnic s-a decis amânarea celui de-al patrulea set de reguli, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. De asemenea, finalul ședinței CNSU, condusă de premierul Ludovic Orban, a adus adoptarea hotărârii numărului 32, care conține măsuri ce vor fi puse în practică de la 1 iulie.

Guvernul Orban, decizie de ultimă oră

Astăzi a avut loc ședința Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), condusă de premierul Orban, la finalul căreia a fost adoptată hotărârea numărul 32. Printre cele mai importante măsuri din hotărâre se regăsește propunerea instituirii sancțiunii complementare de suspendare a autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară.

Prin aceeași hotărâre au mai fost adoptate propuneri de schimbare a unor măsuri privind organizarea competițiilor sportive și a altor tipuri de activități. 

  • activitatea centrelor rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile se va desfășura după un program de lucru avizat de direcțiile județene de sănătate publică;
  • permiterea organizării de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți precum și cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane şi cu respectarea regulilor de
    distanțare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătății;
  • permiterea organizării și desfășurării activităților specifice din domeniul apărării naționale, ordinii și siguranței publice desfășurate în aer liber, cu participarea a maxim 200 persoane și sub supravegherea unui medic epidemiolog;
  • permiterea organizării și desfășurării activităților specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate în aer liber astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de protecție sanitară;
  • înlocuirea noțiunii de ”triaj epidemiologic” cu ”triaj” în privința activităților desfășurate de instituțiile şi autorităților publice, operatorii economici şi profesioniștii, la intrarea în sediul acestora.

Lista statelor aflate în ”zona verde” se menține

CNSU a decis să mențină lista statelor aflate în „zona verde”, pentru care nu mai există obligația izolării la domiciliu pentru cetățenii care vin în România din respectivele țări, aprobată prin Hotărârile numărul 29 și 31. Măsurila intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2020.

Nelu Tătaru: amânăm cea de-a patra etapă de relaxare

Recomandările specialiștilor sunt de a amâna noul set de măsuri de relaxare anunțate pentru 1 iulie, din cauza numărului mare de noi infectări cu COVID-19. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că regulile impuse de autorități în timpul stării de alertă nu au fost respectate în ultimele două săptămâni de către unii dintre români, ceea a dus la creșterea numărului de infectări cu noul virus.

„S-a evaluat tot ce a însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazuril în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din Grupul Tehnico-Științific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică”, a spus Tătaru la Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI