Guvernul grăbește restituirea taxei auto, în luna mai. De unde provin banii înapoiați cetățenilor

de: Daniel Ștefan
23 05. 2019

Restituirea taxei auto ar fi trebuit să se facă până la sfârșitul lunii mai. A fost promisiunea ministrului Finanțelor pentru majoritatea șoferilor care au plătit taxa auto, dar Viorica Dăncilă a schimbat termenul.

UPDATE: Ar fi fost prea frumos ca să fie adevărat. Termenul limită până la care îți vei primi banii dați pe taxa auto nu mai este sfârșitul lunii mai, ci sfârșitul lunii viitoare, adică până pe 30 iunie 2019.

Termenul-limită pentru restituirea taxelor auto este acelaşi pentru toate cele patru foste taxe: taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu.

„Printr-o hotărâre pe care Guvernul o va aproba astăzi ( joi, 23 mai – n.r.), vom aloca 700 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară în Fondul pentru Mediu. Vom continua să asigurăm fondurile necesare pentru recuperarea taxei auto de către toţi românii care au cerut-o”, a declarat Viorica Dăncilă.

De când li se promite că își vor primi înapoi banii pe taxa auto, mulți șoferi păgubiți aproape că și-au pierdut orice speranță că și-i vor vedea înapoi în conturi. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, le spune să nu-și piardă speranța și le garantează că banii le vor fi restituiți până la sfârșitul lunii mai (a acestui an).

Restituirea taxei auto: cine va primi banii înapoi

Ca să fie posibil așa ceva, ministrul a declarat că urmează să fie transferați 700 de milioane de lei în fondul de rezervă al Guvernului, la cei alocați pentru Mediu și vor fi folosiți exclusiv pentru restituirea taxei auto.

Totuși, își vor primi banii înapoi doar șoferii care au depus cererea de restituire până la 31 august 2018.

Anul acesta, pe la jumătatea lunii aprilie, Teodorovici a declarat că ANAF trebuie „să se dea peste cap” pentru a da banii înapoi șoferilor, așa că reprezentanții instituției nu mai au nicio scuză:

„Am spus foarte clar că până la final de aprilie toate deciziile de impunere care mai sunt încă de emis de către ANAF trebuie să se emită. Dacă nu se emit aceste decizii, acele persoane pleacă din funcții, oricine ar fi, pleacă din funcții. Acesta este primul pas. Al doilea pas este simplificarea modului în care trebuie să plătim omului acea sumă. Din păcate astăzi mai este o așa, o întreagă birocrație pe acest subiect și la fel, am spus clar: ANAF-ul trebuie să se dea peste cap, eu am să sprijin datul peste cap de mai multe ori dacă este cazul, până la final de mai să plătească sumele aferente acestei taxe.” Eugen Teodorovici

„Acum suntem în luna aprilie (este declarația din aprilie, n.r.), iar până la final de mai trebuie să se găsească orice fel de soluție, plata sumelor pe care noi le asigurăm de la buget, iar dânșii trebuie să plătească și să îmi spună ce trebuie să modificăm legal ca să facem acest pas și să plătească contribuabililor acea sumă și apoi să stea să facă verificarea cu ce are de dat eventual acea persoană către stat. Pentru că statul a luat banii contribuabililor, i-a luat cu două mâini și acum stă, din păcate, pentru contribuabil, statul să verifice: ia să vedem ai tu cumva datorii la stat? Că poate la acea vreme când am luat taxa poate că nu aveai”, a mai adăugat ministrul, potrivit Cotidianul.