Ce se întâmplă cu ratele românilor. Premierul explică acum

de: Ștefan R. Apostol
02 04. 2020

În această seară, la Palatul Victoria, se discută despre noua reglementare legată de ratele bancare și procedura de amânare cu 9 lunii a plătirii acestor rate.

UPDATE: Ludovic Orban a spus că românii care aleg să-și amâne ratele vor plăti sumele respective reeșalonat. ”Deocamdată, OUG adoptată dă posibilitatea debitorilor să suspende plata ratelor la credit. Asta nu înseamnă că nu își mai plătesc aceste sume, ci că vor fi reeșalonate pe parcursul creditului. România a generat un efort de dezavantaj pentru bănci, spre deosebire de alte țări. La noi este cea mai extinsă adresabilitate a acestei măsuri. Perioada pentru care pot beneficia de această amânare este de nouă luni”, a spus premierul la Digi 24.

UPDATE: La ora 21:00, premierul Ludovic Orban a întrerupt ședința de guvern, se pare, pentru a intra în direct la televiziunea Digi 24. Premierul a spus că ședința de guvern se va relua la ora 22:00, deoarece românii cu rate la bănci așteaptă cu sufletul la gură rezultatul ședinței.

”Este în curs dezbaterea, am luat o pauză, se va relua la ora 22. Aceste norme legate de amânarea ratelor vor fi discutate în ședință până le vom adopta”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Guvernul, anunț pentru toți românii cu rate la bănci

Înainte de anunțul noilor proceduri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă a anunțat anumite măsuri importante luate de Guvernul Orban, unele pentru persoanele cu risc, dar și despre proiectele comune, la nivel internațional, apropos de testarea unui nou medicament ce ar putea ajuta în lupta împotriva COVID-19.

”Este în curs de implementare un program finanțat din fonduri europene, am discutat despre asta în ședința de guvern săptămâna trecută iar azi așteptăm mecanismul de implementare, este vorba de suma de 250 mil de euro, sume alocate de EU pentru furnizarea de pachete alimentare si igienice pentru persoane vulnerabile. Sunte în discuții cu alte 20 de state europene și Statele Unite ale Americii pentru testarea unui medicament. Mai multe detalii le cunosc cei din Ministerul Sănătății și specialiștii români”, a declarat Ionel Dancă.

Mergând mai departe cu discuția, Ionel Dancă a mai anunțat că Statul nu are în calcul o reducere a angajaților din administrația publică și că măsurile luate și care se vor lua nu au ca țintă reducerea angajaților. Cât despre șomajul tehnic, domnia sa a precizat că Guvernul Orban este pregătit să susțină plata dar și luarea unor noi măsuri pentru a acoperi orice situație.

Guvernul, anunț pentru toți românii cu rate la bănci. Cât timp și cum se vor putea amâna

”Numărul contractelor de muncă suspendate în această perioadă este impresionat și poate într-o anumită măsură a și fost stimulat de măsurile anunțate, pe de altă parte nu avem un plafon pentru acordarea indemnizației. Am estimat aproximativ 1 milion de șomeri, dar suntem pregătiți să susținem indiferent la ce număr vor ajunge. În momentul de față guvernul nu are de-a face cu o criză doar economică, ci și una de sănătate. Obiectivul Guvernului este acela de a menține limitare pandemiei, iar una din cele mai importante măsuri este aceea de a sta acasă. Măsura șomajului tehnic este o măsură de a ajuta în realizarea acestui obiectiv.

Suntem pregătiți să susținem aceste măsuri cu posibilitatea de prelungire până la momentul în care vom fi depășit vârful crizei sanitare, dar acum nu suntem acolo. Încă ne așteptăm ca evoluția epidemiei să fie în sens negativ dar facem tot ce putem să limităm aceste lucruri. Suntem pregătiți să adoptăm și alte măsuri pentru a sprijinii aceste lucruri. După depășirea vârfului crizei putem să trecem la noi pârghii pentru intoarcerea la muncă. Nu avem un obiectiv în reducerea cheltuielilor bugetare în administrația publică ci doar cele de limitare de contacte sociale. Dacă vor fi necesare măsuri de încurajare în sectorul bugetar ca angajații să stea acasă, vom lua astfel de reglementări. Mulți din acest sistem lucrează deja de la distanță.”

Ionel Dancă a mai discutat, înainte de a se anunța ce măsuri se vor lua în privința amânării ratelor bancare, și despre susținerea unor IMM-uri sau companii care ar putea sau au făcut reconversie profesională și ajută cu echipamente la combaterea pandemiei.

”Cererea și ofertă din piața ar trebui să fie mecanismul suficiet pentru a determina anumite IMMuri în reconversia mijloacelor de producții pentru producerea de bunuri și servicii cerute acum pe piață. Avem discuții cu companii să le sprijinim pentru producția de echipamente medicale, sau diverse instrumente medicale și încurajăm aceste producții ușurând procesul de autorizare a acestora. Am multiplicat centrele de autorizare, cele de la MAI care pot certifica calitatea materialelor și să emită autorizații pentru scoaterea lor pe piață.” – Ionel Dancă.