Guvernul a decis ce ministere vor sărăci în următoarea perioadă. Unde vor fi cele mai mari tăieri bugetare

de: Rosu Ioana
12 04. 2023

Guvernul a fost obligat ca până astăzi să reducă cheltuielile bugetare, astfel încât, fiecare minster trebuia să decidă de unde se vor tăia fonduri, acestea fiind de minim 6%. Miniștrii au fost solicitați de acest lucru prin intermediul unei note, însă li s-a cerut să nu se atingă de nicio investiție. În rest, fiecare a avut libertatea de a alege de unde să taie bugetul.

Ministerele fruntașe la reducerea cheltuielilor bugetare

Din cauza cheltuielilor exorbitante făcute la începutul acestui an, premierul României a solicitat o reanalizare a colectării taxelor. În primele luni din 2023 s-au cheltuit 91 de miliarde de lei, cu 13 miliarde peste cheltuielile făcute anul trecut. Potrivit statisticilor, cea mai mare sumă, adica un sfert din total, s-a alocat plății angajaților.

Astfel, Nicolae Ciucă s-a adresat tuturor miniștrilor, cu rugămintea de a reanaliza o colectare a taxelor, fără a afecta salariile și investițiile.

„Cât se poate de profesionist și responsabil să rezolvăm problema colectării taxelor. Le cer instituțiilor statului să-și facă datoria și să ajungă să realizeze o colectare, așa cum este ea planificată. Am dat sarcină în Guvern ca orice opțiune să fie discutată, mai puțin cea de salarii și cea de investiții”, a transmis Nicolae Ciucă.

După anunțul premierului, fiecare dintre miniști a dezvăluit din ce zonă se va face reducerea cheltuielilor bugetare.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, Ministerele unde vor fi tăiate cele mai multe cheltuieli vor fi cel al Transporturilor, respectiv 400 de milioane de lei și cel al Finanțelor, fiind vorba de aceeași sumă.

În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, oficialii au anunțat că nu se vor lua bani de la întreținerea bunurilor sau din investiții.

În ceea ce privește Ministerul Economiei, tăierea va fi de câteva zeci de milioane, în timp ce la Cultură, reducerile sunt mici, de două milioane de lei.

PSD nu dorește tăierea salariilor

Deși mulți bani se duc pe salariile angajaților, PSD a declarat clar și răspicat că nu susține tăierea salariilor, iar dacă alte ministere se bazează pe acest lucru, PSD alege să nu se alinieze cu aceste tăieri ale cheltuielilor bugetare.

De exemplu, Marius Budăi a dezvăluit că România stă încă slab la capitolul salarii, astfel încât, tăierile să fie tot de acolo. Acesta a declarat că pot exista tăieri la nivelul serviciilor, acolo unde nu există urgențe.

”Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru.

Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă.

Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.