Guvernul modifică OUG care a dat România peste cap. Dăncilă a făcut anunțul
Viorica Dăncilă, premierul României, a afirmat în ședința de Guvern din 29 martie că va modifica OUG 114. E cea cu „taxa pe lăcomie”.
Viorica Dăncilă a anunțat, în ședința de Guvern începută la ora 8:00 pe 29 martie, că va modifica azi OUG 114. „Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea. În consens cu părțile implicate, azi modificăm: OUG 114, OUG 50/2010 și OUG 52/2016”, a declarat Dăncilă.
Proiectul pentru modificarea OUG 114 nu figurează pe ordinea de zi a reuniunii Guvernului programată pe 29 martie. Liviu Dragnea, președintele PSD, a spus însă că Guvernul va adopta actul normativ.
Dragnea a spus, pe 28 martie, că modificările au fost făcute după discuţiile cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională. El a mai spus că obiectivul e același: să crească nivelul de intermediere bancară, să scadă dobânzile, să crească nivelul de implicare a sistemului bancar în economia românească şi să existe măsuri care să stimuleze băncile să investească sau să acorde credite.
Viorica Dăncilă rămâne să decidă dacă elimină plafonarea prețului gazelor pentru consumatorii industriali. Dăncilă a mai spus că pe 29 martie va fi aprobat și studiul de fundamentare a proiectului de invitații Tg Neamț-Iași, în parteneriat public-privat.
„În domeniul energiei am adus clarificări. Se menține plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea pentru consumatorii industriali.”
Viorica Dăncilă
OUG 114, pe care Dăncilă a promis c-o modifică, vizează și sectorul telecom
Pe 19 martie, reprezentanți Orange, Vodafone și Telekom au transmis în Parlament o adresă prin care au solicitat guvernanților eliminarea amenzii speciale din OUG 114. Aceasta poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri și e impusă în domeniul telecom prin Ordonanță de Urgență 114/2018.
Amenda specială, așa cum a fost inclusă în OUG 114, e cuprinsă între 1% și 10% din cifra totală anuală de afaceri. E aplicată furnizorilor care fac lucrări fără să fi obținut în prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizația de construire.
„Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, amenda specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes.”
adresa AOMR