Gutui japonez, planta spectaculoasă care va atrage toate privirile în grădina ta. Cum se îngrijește și cum se plantează

de: Anca Lupescu
27 03. 2024

Dacă nu ai auzit până acum de gutui japonez, trebuie să știi că acesta este un arbust ornamental cu flori spectaculoase în primăvară și fructe galbene și acre, care apar în toamnă. Gutuiul japonez crește bine într-o gamă largă de condiții, dar prosperă cel mai bine în plin soare și în sol mai acid. Cum se îngrijește și cum se plantează acest arbust spectaculos.

Cum se plantează și cum se îngrijește

Florile arbustului de gutuie japonez sunt compuse din cinci petale cu stamine albe în centru. Ele sunt de obicei un roșu-portocaliu strălucitor, dar pot fi roz sau chiar alb cremos. Abia după înflorire se produc frunze noi. 

Florile și fructele parfumate, cunoscute sub numele de gutui, atrag păsările, albinele și fluturii.

Acest arbust este spectaculos și va atrage toate privirile în grădina ta.

Gutuiul japonez se plantează în plin soare pentru cele mai bune rezultate, dar planta va tolera și parțial umbra. Trebuie să uzi bine, mai ales în perioadele uscate.

Acest arbust va tolera parțial umbra, dar va produce cele mai multe flori dacă este plantat în plin soare.

Gutuiul japonez se adaptează la diferite tipuri de sol. Cu toate acestea, s-ar putea să prospere cel mai bine în sol mediu, umed și bine drenat. Odată ce arbustul este stabilit, poate tolera unele perioade de uscăciune.

Oferă arbuștilor cam 3-4 cm de apă pe săptămână. Ei tolerează o gamă largă de condiții și sunt într-o oarecare măsură rezistenți la secetă. În perioadele uscate, ar trebui să îl uzi regulat, având grijă să eviți udarea excesivă.

Un arbust deja stabil va tolera o varietate de temperaturi și niveluri de umiditate. Ca orice arbust, gutuiul japonez va beneficia de aplicarea anuală a unui îngrășământ echilibrat universal în primăvară.

Gutui japonez – înmulțire

Înmulțirea gutuiului japonez se poate face prin butași semi-maturi. Acest proces ar trebui făcut în iunie și iulie când arbustul este în creștere.

Ia un butaș dintr-o tulpină semi-matură care are aproximativ 15-20 de cm lungime. Asigură-te că partea mijlocie este fermă și baza este aproape lemnoasă.

Îndepărtează frunzele inferioare, dar păstrează o pereche de frunze la partea de sus.

Înmulțește partea inferioară a butașului punându-l într-un mic recipient, acoperind cu pământ și udând bine.

Acoperă recipientul cu un sac de plastic transparent și pune-l într-un loc cu lumină, dar nu în soare direct.

Butașul ar trebui să se înrădăcineze în aproximativ patru săptămâni.

Apoi, plantează-l în poziția sa permanentă în aer liber în aproximativ alte patru săptămâni apoi udă mod constant.

Dăunători și boli comune ale gutuiului japonez

Gutuiul japonez este sensibil la afide. Alți dăunători, cum ar fi acarienii pot ataca acest arbust. Folosește insecticide sau uleiuri horticulturale pentru a trata infestările.

Acest arbust este predispus la pete fungice pe frunze, în special în timpul unei primăveri mai umede decât de obicei. 

Cea mai bună prevenție este să te asiguri că arbustul are o bună circulație a aerului și suficientă lumină solară. De asemenea, fungicidele aplicate înainte de sezonul de creștere pot ajuta.