Grindină cât mingea de tenis. Fenomenul extrem a rănit zeci de oameni şi a făcut pagube uriaşe, în Italia

de: Manolică Anca
23 07. 2023

A fost prăpăd în unele regiuni din Italia, acolo unde furtuna, vântul puternic și grindina au devastat orașele și zonele rurale. Au căzut bucăți de gheață chiar și cât o minge de tenis, numărul victimelor depășind pragul de 100 de oameni. Imaginile te vor lăsa fără cuvinte!

Italia, lovită de furtuni extrem de puternice

Un nou episod de vreme extremă a avut loc zilele trecute în provinciile Treviso, Padova și Veneția, acolo unde s-au înregistrat pagube substanțiale. În imaginile pe care locuitorii le-au postat pe rețelele sociale, se poate vedea cum grindina căzută a fost chiar și de mărimea unor mingi de tenis.

Peste 100 de persoane au fost rănite, după ce furtunile puternice, vântul și grindina cu diametrul de până la 10 cm au distrus tot ce au prins în cale. Serviciile de urgență au primit peste 500 de apeluri în care se solicita ajutorul, ca urmare a pagubelor materiale şi a vătămărilor corporale, a declarat protecţia civilă regională din Veneto.

Ferestre sparte, copaci căzuți, imaginile groazei

Furtuna puternică a spart ferestrele caselor, a smuls plante și copaci din rădăcină și a distrus o mulțime de mașini. Cele mai multe victime au avut răni cauzate de geamurile sparte.

Un bărbat în vârstă de 53 de ani care era pe bicicletă a murit în timpul furtunii, după ce soţia sa, care mergea în spatele lui cu mașina, a dat peste el, a relatat Sky24.

Grindină în Italia / foto: corieredelveneto

Citește și: Urgie în România, ANM a emis cod roşu de vijelii şi grindină. Zonele în care vremea face prăpăd

Avertismentul Agenției Meteorologice Mondiale a ONU

În timp ce în Italia s-au înregistrat ploi și grindină, alte părți ale Europei s-au copt într-un val de căldură urmat de incendii de vegetație.

Pompierii s-au luptat cu flăcările în unele zone din Grecia și din Insulele Canare, Spania a emis alerte de căldură, iar în sudul Franței au fost doborâte mai multe recorduri locale de temperatură.

Meteo France a anunțat că s-a atins un record de 29,5 grade Celsius în stațiunea alpină de schi Alpe d’Huez, aflată la o altitudine de 1.860 de metri, în timp ce 40,6 grade Celsius au fost înregistrate pentru prima dată la Verdun, la poalele Pirineilor.

Într-un memento dur al efectelor încălzirii globale, Agenția Meteorologică Mondială a ONU (WMO) a declarat că tendința valurilor de căldură ”nu dă semne de scădere”.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când afară sunt peste 40 de grade. Detaliile la care să fii atent pentru a nu ţi se face rău