Greșelile majore pe care le faci când gătești. Cum îți strici, de fapt, mâncarea
O masă delicioasă începe cu obiceiuri bune de gătit. Fiecare gospodină își dorește ca mâncarea făcută să fie cea mai bună. Dar, uneori, poate din prea multă pasiune, gospodinele ajung să strice mâncarea când o gătesc. Motivele pot fi multiple, iar noi vom încerca să le descoperim, ca mai apoi să gătești în liniște.
Greșeli care îți strică gustul mâncării
Dacă nu sunteți un bucătar pregătit sau un absolvent de școală culinară, nimeni nu se așteaptă să fiți un expert în bucătărie. Acestea fiind spuse, există anumite greșeli când gătești care merită să le știi și cum să le eviți. Nu pentru a impresiona pe nimeni, ci pentru că aceste greșeli pot afecta negativ gustul mâncării.
Tuturor ne place să primim sfaturi de bucătărie, acele mici trucuri pe care ar trebui să le știm pentru a ne face bucătari mai buni. Dar uneori sunt lucrurile pe care ar trebui să nu le mai facem.
O greșeală pe care gospodinele o fac, dar nu din rea voință, ci din lipsă de timp uneori, este a nu citi rețeta până la capăt, mai ales dacă e vorba de o mâncare mai nouă. Înainte de a începe să gătiți, asigurați-vă că aveți toate ingredientele. Apoi aveți grijă să citiți cu atenție rețeta ca să știți exact ce aveți de făcut.
Folosește ustensilele corecte când gătești
O altă greșeală este folosirea unor ustensile de bucătărie care ori sunt prea mici, ori nu sunt cele care trebuie. Ați încercat vreodată să amestecați aluatul într-un castron prea mic? Transferați o caserolă într-un vas de copt prea strâns?
Tăiați un kilogram de spanac pe un fund mic? Folosiți un cuțit de dezmembrare pentru a curăța un dovleac? Mai mare este mai bun atunci când vine vorba de prepararea mâncării în bucătărie. Înseamnă mai puțină mizerie, mai puțină grăsime în cuptor și, adesea, mai multă siguranță.
Din grabă nu pregătiți ingredientele
Pe măsură ce vă simțiți mai confortabil în bucătărie, veți învăța să efectuați mai multe sarcini. Așa că să tocați ierburi proaspete în timp ce ceapa tocată se rumenește, va deveni o obișnuință. Dar, dacă totuși vrei să gătești în bucătărie, pregătește-ți toate ingredientele înainte de a începe să gătești. Dacă faci asta din timp, gătitul nu va mai deveni o fugă contra-cronometru.
Ați uitat să amestecați mâncarea și s-a lipit
Dacă vreți să faceți mai multe lucruri sau preparate odată, există riscul ca unul din acestea să se ardă. Dacă uitați să amestecați în tocană, sau orice fel de mâncare gătiți pe aragaz, partea inferioară a cratiței se poate arde și deveni complet neagră. Un alt efect este și gustul mâncării, care va fi unul neplăcut.
Puteți salva tocana transferând partea care nu este arsă într-o cratiță nouă. Asigurați-vă că faceți acest lucru imediat să observați că s-a ars, deoarece ar putea distruge gustul întregului fel de mâncare.
Uiți să puni sare sau apă când gătești
Atunci când gătiți principalele elemente, în afară de legume, carne, etc, sunt sarea și apa. Dacă ați uitat să puneți suficientă sare, de exemplu, produsul final va fi unul nesărat. Dacă uitați să puneți suficientă apă, la o ciorbă de exemplu, s-ar ptuea să nu mai rămâneți cu nimic. Așa că mare grijă la sare și apă, să fie suficiente.
Concluzia
Când gătești trebuie să ți cont de tot cea ai nevoie, de spațiul necesar, dar cel mai important de timp. Fă-ți timp să gătești în liniște, fără grabă. Astfel nu vei uita nimic și nici nu ajungi să arzi mâncarea. Așa că spor la gătit și poftă bună!