Greșelile fatale ale pompierilor din Constanța. Ce proceduri au încălcat, de fapt

de: Alexandra Chivu
18 02. 2021

S-au declanșat mai multe anchete după tragedia de la Constanța din data de 16 februarie, după un incendiu produs într-un bloc de locuințe din centrul orașului. O femeie a murit când încerca disperată să scape de flăcări pe balcon. A căzut în gol. Pompierii ajunși la fața locului nu au putut-o salva fiindcă nu aveau autoscară și nici saltea.

Femeie moartă după ce a încercat să scape din incendiu. Salvatorii nu au avut cu ce să o salveze. Greșelile pompierilor

Flăcările au izbucnit în jurul orei 9:00, iar incendiul s-a extins rapid în tot apartamentul situat la etajul 6. Blocați în interior, cei doi soți au încercat să se salveze. Bărbatul a reușit să iasă pe casa scării, dar femeia a rămas înăuntru, în căutarea unui laptop în care avea imagini cu fiul care s-a sinucis în ianuarie, spune soțul victimei. Împinsă de flăcări și fumul gros pe balcon, a încercat să escaladeze balustrada, însă a alunecat și s-a prăbușit în gol.

În momentul în care echipajele medicale au ajuns la fața locului, ea se afla în stop cardio-respirator. În ciuda eforturilor depuse de medici, aceasta a decedat. Flăcările ar fi pornit din cauza unei lumănări nesupravegheate, puse de femeie în amintirea băiatului ei.

Echipajele ISU venite să o salveze nu erau dotate cu pernă pneumatică și nici scară telescopică; aceasta ar fi ajuns la intervenție mai târziu decât au comunicat peste zi responsabilii. Martorii au surprins autospeciala în trafic. Motivul? În tot județul Constanța există doar trei autospeciale cu scară de incendiu. Șeful ISU, Mihail Amarandei, a recunoscut greșeala, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.

„Prima autospecială de stingere a venit la aproximativ trei minute de la primirea primului apel prin 112, deoarece subunitatea de intervenție este destul de aproape. Se vor verifica absolut toți timpii de răspuns pentru fiecare autospecială în parte. Autoscara este alocată unei alte subunități de intervenție care se află la ieșire din Constanța, ceea ce înseamnă că a durat un pic mai mult”, a declarat Ana Chiriță, purtător de cuvânt, ISU Dobrogea.

  • În realitate, salvarea cu autoscară a ajuns la 16 minute distanță de dramaticul eveniment.

Filmul evenimentelor transmis de ISU Constanța, marți dimineață, printr-un comunicat de presă

Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14 La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară. Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21.

Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas. Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25. Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25