Greșelile care îți măresc factura la energie în această iarnă. Este atât de simplu să le rezolvi
Există o mulțime de măsuri pe care le puteți lua pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței. În același timp sunt lucruri pe care le facem, fără să vrem, care ne pot încărca factura. Profitați la maximum de cheltuielile de energie în această iarnă, evitând greșelile care vă pot mări factura la energie.
Cum evităm consumul excesiv pentru a nu mări factura la energie
Menținerea confortului în casă este costisitor. Încălzirea spațiului de locuit reprezintă în medie aproximativ 43% din factura la energie a unei locuințe. De exemplu, aerul condiționat consumă 8%, conform unor studii recente.
Factura la energie poate varia foarte mult, bineînțeles, în funcție de locuință, de tipul de combustibil și de vremea de afară. Costurile ar putea fi mai mari, mai ales dacă neglijați ajustări și sarcini de întreținere ușoare și cu costuri reduse, care vă pot crește factura la energie în scurt timp.
Sunt mai multe greșeli, poate făcute inconștient, care pot face ca factura la energie să crească. În cele urmează încercăm să vă oferim câteva sugestii despre cum să reduceți consumul de energie la încălzire și răcire pentru a avea factura la energie mai mică.
1.Încălzirea unei case goale crește factura la energie
Dacă sunteți plecat de acasă la serviciu în cea mai mare parte a zilei sau dacă sunteți plecat în weekend, nu încălziți casa așa cum ați face-o dacă ați sta în ea. Apelați la un termostat programabil, care vă va economisi bani la factura la energie. Setați-l să reducă căldura în timp ce sunteți plecat și să încălzească casa chiar înainte de a vă întoarce.
2.Închideți ferestrele etanș, altfel riscați un consum mai mare
Bineînțeles că iarna ar trebui să țineți ferestrele închise. Dacă ferestrele nu sunt bine închise, aerul rece se poate infiltra în casă, iar aerul cald pe care îl produce csistemul de încălzire ar putea ieși. Asigurați-vă că vă închideți etanș toate ferestrele în timpul lunilor de iarnă, astfel scade consumul și implict factura la energie.
3.Pornirea termostatului haotic duce la consum, consumul crește factura la energie
Nu faceți greșeala de a încerca să vă încălziți casa mai repede, ridicând termostatul mai mult decât este necesar. Ridicarea prea mare a termostatului nu are niciun efect asupra vitezei cu care se va încălzi locuința. Boilerul va sfârși doar prin a funcționa mai mult timp, ceea ce se va traduce într-o sumă mai mare la factura la energie.
4.Pornirea căldurii pe timp de noapte mărește factura la energie
Întotdeauna va fi mai frig noaptea. Avem tendința de a da drumul la căldură pentru a ne încălzi, ceea ce duce la creșterea sumelor pe factură. Ceea ce mulți nu realizează este că, atunci când dormim, corpul nostru își produce propria căldură. Cu ajutorul unor pături mai groase, ar trebui să putem dormi confortabil fără a ne pune sistemul de încălzire la maxim.
5.Nu purtați îmbrăcăminte adecvată
Încă mai porți acel maiou și pantaloni scurți în timp ce ești în casă în timpul iernii? Nu e de mirare că trebuie să dai drumul la termostat pentru a rămâne cald. A purta haine obișnuite în timpul lunilor reci este o greșeală. Ceea ce este însă și mai greșit este ideea de a purta haine obișnuite în casă și de a depinde foarte mult de sistemul de încălzire pentru a vă menține cald.
Ce-ar fi să vă ajutați boilerul sau pompa de căldură purtând haine mai călduroase în interior? Puloverele, eșarfele confortabile, papucii, șosetele pufoase și straturile suplimentare de îmbrăcăminte vă pot împiedica să tremurați chiar și atunci când termostatul este setat cu câteva grade mai jos.
6.Reducerea temperaturii
Deși nu doriți să vă încălziți casa atunci când nu sunteți acasă, nu faceți greșeala de a da termostatul prea jos când sunteți plecat. Acest lucru nu va face decât să forțeze boilerul să muncească mai mult atunci când va fi timpul să ridice din nou temperatura și veți ajunge să cheltuiți mai mulți bani pe termen lung. Cu alte cuvinte va crește factura.
7.Ignorarea prizelor electrice
Prizele electrice, întrerupătoarele și cutiile electrice pot fi surse de scurgeri de aer. Soluția este să le izolați și să etanșați scurgerile. Cel puțin, adăugați garnituri de spumă prefabricate la prizele de perete. Măsurați priza înainte de a o cumpăra și nu uitați să opriți curentul de la cutia de întrerupătoare atunci când faceți această treabă. De asemenea, dopurile de siguranță pentru copii ușor de îndepărtat, plasate în prizele de perete nefolosite, pot ajuta la obturarea zonelor cu scurgeri.
Concluzie. Mețineți casa caldă fără să plătiți enorm pe factura la energie
Dacă vă educați și sunteți atent, puteți economisi mult costurile de energie pentru casă. Puteți să scoateți din priză ceea ce nu folosiți în mod curent. Aveți grijă să fie casa bine izolată. Procedând astfel veți menține căldura în interior, iar factura va fi vizibil mai mică.