Greșelile alimentare pe care le fac mulți români la cumpărături. Mihaela Bilic dă un sfat prețios

de: Ana Chivu
14 05. 2022

Românii au fost nevoiți să restrângă considerabil lista de cumpărături în contextul scumpirilor în lanț din ultima perioadă. Mulți dintre oameni continuă însă să facă greșeli care îi costă scump la final de lună, deși la casa de marcat nu se resimt atât de tare după runda de produse puse pe bandă. Mihaela Bilic vine cu sfaturi pentru cei care vor să facă o schimbare în viețile lor în acest sens.

Greșeli alimentare: toți românii fac asta la cumpărături

Cumpărăturile au devenit un chin în zilele noastre din cauza scumpirilor. Mulți oameni chiar au renunțat și la masa de Paște la unele produse preferate sau la celebra friptură de miel din cauza prețurilor uriașe.

Mulți poate nu își dau seama unde greșesc și ce trebuie să facă pentru ca să iasă relaxați din magazine. Mihaela Bilic vine cu un mesaj pentru clienții supermarket-urilor de la noi din țară.

Medicul nutriționist susține că panica provenită din perioada comunismului i-a făcut pe unii să uite cât pun în coșul de cumpărături.

Numeroase produse nu se găseau atunci, iar românii erau nevoiți să facă stocuri pentru a se asigura că au rafturile pline pentru câteva zile bune. De asemenea, în felul acesta reușeau să pregătească în avans mesele pentru cei din familie pentru o săptămână.

,,Avem același principiu după care ne ghidăm”

”Panica cumpărăturilor! După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă.

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm din punct de vedere culinar, ca și cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Și întotdeauna e în plus, nu în minus! Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul?

Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?!

Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar trei sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție? Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc să mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele”, a fost mesajul specialistului de pe rețelele de socializare.