Greșeala uriașă pe care o fac românii cu centrala termică. De ce să nu o mai scoți vreodată din priză

de: Sabina Anastasia
28 10. 2022

Greșeala uriașă pe care o fac românii cu centrala termică. Mulți sunt convinși că, procedând astfel, reduc consumul de energie. În realitate, factura pe care o vei primi va fi mai scumpă și nu vei înțelege de ce. Un specialist explică pe înțeles tuturor care este motivul pentru care nu ar trebui să scoți vreodată din priză centrala termică din apartamentul tău.

Greșeala uriașă pe care o fac românii cu centrala termică

Consumul de energie reprezintă o preocupare cât se poate de reală în rândul românilor – și nu numai. Mulți au început să ia deja măsuri pentru a reduce costurile care vin, lunar, la facturile pentru utilități. Din dorința de a economisi bani, se poate să facem unele greșeli care, la final, ne vor costa mai scump.

Când vine vorba despre consumul de energie, trebuie să ținem cont și de eficiența energetică. Una dintre cele mai mari greșeli comise de români este scoaterea din priză a centralei termice din apartament. Aceeași situație este valabilă și în cazul boilerului. Este o măsură pe care o iau mulți consumatori, fără a ști că, de fapt, vor avea de plătit facturi mai scumpe.

Când plecăm de acasă pentru câteva zile, probabil obișnuim să scoatem centrala termică din priză. Asta, în circumstanțele în care temperaturile externe sunt destul de scăzute. Dacă oprim centrala termică, iar temperatura scade sub 8 grade Celsius, țevile amplasate la instalație vor risca să înghețe.

Pentru a readuce centrala termică la temperatura necesară pentru a funcționa normal, vom consuma foarte multă energie. În cele mai multe dintre cazuri, consumul va fi mai ridicat decât dacă nu am fi scos centrala din priză.

Explicațiile unui specialist în domeniul energetic

Specialistul Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN, spune că este mai eficient să menținem căldura în casă decât să oprim centrala și să fim nevoiți să dezghețăm, ulterior, țevile instalației. Expertul a explicat pe înțelesul tuturor consumatorilor ce impact are, de fapt, pierderea termică într-o locuință.

„Ca să înțelegi cum funcționează o casă bine izolată, încearcă să te gândești la un schior care se duce la schi pe pârtie. Are nevoie de un combinezon complet. În momentul în care îi este mai scurtă o parte din echipament, să zicem în jurul abdomenului, și îi este frig acolo, tot corpul încearcă să rezolve problema aia. Ce înseamnă asta? O punte termică.

Dacă în blocurile în care noi trăim, în casele în care noi trăim, izolația nu este continuă și există o punte termică, acolo apare o pierdere foarte mare de căldură. Se întâmplă de multe ori la unele blocuri anvelopate doar parțial”, a explicat președintele EFdeN, Claudiu Butacu, pentru Digi24.

Specialistul a încurajat schimbarea comportamentului consumatorilor, pentru a reduce facturile la energie. Totuși, măsurile potrivit trebuie luate ținând cont și de eficiența energetică.