Greșeala periculoasă făcută de români de sărbători. De asta nu ai energie și ți se face foame repede

de: Ioana Bucur
23 12. 2020

Sărbătorile de iarnă nu sunt numai un prilej de a petrece timp alături de persoanele dragi, ci și o ocazie de a ceda tentației culinare din cauza căreia pot apărea probleme de digestie. De altfel, după postul Crăciunului, majoritatea românilor consumă la masa festivă alimente bogate în grăsimi de origine animală, zaharuri, alcool, din cauza cărora pot apărea diverse afecțiuni. Prima pe lista greșelilor alimentare din această perioadă este excesul de zahăr, aliment care te lasă rapid fără energie.

Greșeala făcut de români de sărbători. Te lasă rapid fără energie

Consumul excesiv de zahăr este unul dintre cele mai nocive obiceiuri, care poate avea consecințe importante asupra sănătății noastre. Asociaţia de Cardiologie Americană susţine că principalele surse de zahăr sunt sucul din comerţ, bomboanele, prăjiturile, implicit cozonacii, care domnesc în această perioadă pe mesele românilor.

În ceea ce priveşte femeile, ele trebuie să aibă un aport zilnic nu mai mare de 100 de calorii provenite din zahărul consumat, adică cele șase lingurițe de zahăr recomandate de specialiști. Bărbații pot consuma 150 de calorii provenite din zaharuri, echivalentul a nouă lingurițe de zahăr pe zi.

Semnele că mănânci prea mult zahăr

  • Îmbătrânești prematur
  • Ai inflamații
  • Ești lipsit de energie
  • Ai sistemul imunitar slăbit
  • Iei în greutate
  • Ți se face foame repede
  • Ești deprimat

Cum evităm intoxicațiile alimentare în această perioadă. Sfaturile medicului

„Agravarea bolilor cronice, în special cele legate de tractul gastro-intestinal, agravarea gastritelor cronice, ulcerului, hepatitelor, colici. Toate pot fi efectul alimentației nesănătoase, pline de excese culinare de orice fel, de la zahăr la grăsimi”, a spus Viorica Ciobanu, medic șef CMF Glodeni, într-un interviu pentru TV Prim.

„Ar fi bine să gustăm din toate bucatele, dar să nu facem un consum excesiv. Ar fi bine ca fiecare familie, în timpul sărbătorilor de iarnă, să ia medicamente care să amelioreze efectele serioase determinate de abuzul alimentar”, completează specialistul.

Pentru a evita intoxicațiile alimentare, specialiștii ne recomandă folosirea produselor alimentare calitative, evitarea folosirii mâncărurilor prăjite și picante. În cazul în care apar dureri de stomac, diaree și febră, care persistă mai multe zile, trebuie să ne adresăm medicului de familie de urgență, pentru a ne direcționa către un specialist sau pentru a ne acorda un tratament eficient.

  • Intoxicațiile sunt de mai multe feluri.
  • În funcție de substanța care le produce, organismul reacționează diferit.
  • Este necesar să cunoaștem care sunt simptomele intoxicației, dar și ce măsuri urgente trebuie să luăm.