Greșeala pe care o fac toți românii când prepară salata de boeuf. Ce trebuie să faci cu murăturile înainte

de: Ana Chivu
09 11. 2021

Ce greșeală fac cei mai mulți români atunci când prepară celebra salată de boeuf? Cei care adoră acest preparat trebuie să aibă grijă la un anumit pas. Ce trebuie să faci cu murăturile?

Trucuri pentru o salată de boeuf perfectă

Salata boeuf reprezintă pentru majoritatea românilor un preparat de sărbătoare. Aceasta se consumă în mod special de sărbători, atunci când pe masă gospodinele mai așează platouri imense cu diverse cărnuri, legume și brânzeturi.

Deși mulți ar crede că este o rețetă tradițional românească, nu este așa. Ea a fost gătită pentru prima dată în anul 1860 de către bucătarul belgian Lucien Oliver sub denumirea franceză de salade de gibier.

Rețeta originală cuprindea carne de vânat, raci și mazăre, iar după 1905 numeroși bucătari din vestul Europei au început să-i adauge ingrediente mai ieftine precum carnea de pui sau vită, ulterior s-au tot adăugat variante de salate cu maioneză, morcovi și legume murate sau albuș de ou fiert.

  • Ingrediente

700 gr rasol de vită
1 kg cartofi
500 gr morcovi
jumătate de rădăcină de pătrunjel
jumătate de rădăcină de țelină
300 gr murături, în funcție de preferințe (castraveți, gogoșari etc)
250 gr maioneză
1 lingură de muștar
zeamă de lămâie, după gust
sare
piper (Sursa: ecuisine.ro)

Mod de preparare

Taie carnea în bucăți moderate și pune la fiert totul cu apă cu un vârf de sare. După ce începe să clocotească lasă câteva minute la odihnit, ulterior schimbă apa. Scoate spuma din când în când, iar când nu se mai formează adaugă lângă carne morcovii, rădăcina de pătrunjel și cea de țelină.

Lasă la foc mic preț de 3 ore până când carnea este fiartă foarte bine, dar ai grijă să scoți mai devreme legumele pentru a nu se sfărâma. Decojește cartofii în timpul în care se mai fierbe carnea și taie legumele în cuburi pentru a fierbe mai rapid.

Carnea, cartofii, morcovii, rădăcina de pătrujel și țelină trebuie să fie gata după câteva zeci de minute. Toate acestea se toacă în cubulețe mici. Un pas foarte important este acum, moment în care adaugi murăturile. Trebuie să ai grijă să storci foarte bine murăturile pentru ca salata ta să nu fie apoasă.

Aceasta poate să îți strice total forma pe care vrei să o dai și să strice și gustul pentru că majoritatea aleg să o orneze cu un strat de maioneză care ar putea să fugă de pe farfurie și să devină mai subțire. Este indicat să lași la scurs castraveții acri preț de 10 minute într-o sită fină sau să îi presezi cu ajutorul unui tifon dacă nu ai timp.