Greșeala pe care o fac românii cu vouchere pentru plata facturilor la energie. Mare atenție, cum poți pierde 1.400 de lei

Greșeala pe care o fac românii cu vouchere pentru plata facturilor la energie. Mare atenție, cum poți pierde 1.400 de lei

Veste bună pentru o categorie de români care va fi ajutată de stat să achite facturile la energie. Suma oferită de stat este de 1.400 de lei și va fi oferită românilor vulnerabili, care nu își permit să suporte costurile ridicate la curent. Există însă și posibilitatea ca aceste persoane care ar întruni condițiile impuse de lege să nu fie cu adevărat eligibile pentru primirea voucherelor. Ce trebuie să știe toate persoanele care se încadrează „oficial” în acest program.

Când se vor primi voucherele pentru energie

Voucherele pentru facturi la energie vor ajunge la destinatari în două tranșe, în 2023. Persoanele care vor beneficia de sumele de bani oferite de stat sunt cele vulnerabile, ale căror venituri nu au cum să acopere sumele uriașe pe care cetățenii trebuie să le plătească la energie, în urma crizei energetice generate de războiul din Ucraina.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, astfel că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, acest sprijin financiar de 700 lei, de două ori pe an, respectiv în februarie și decembrie, ele putând fi folosite până în luna decembrie a anului 2023.

Pe lângă voucherele pentru facturile la energie electrică, o parte dintre români vor beneficia, de asemenea, de voucherele sociale de 250 lei, sumă dedicată pentru achiziționarea alimentelor. Acestea se dau o dată la două luni pentru anumite de persoane vulnerabile, ale căror venituri nu depășesc suma de 1.500 de lei.

Ajutorul pentru plata facturilor se va da în două tranşe şi poate fi utilizat până pe 31 decembrie 2023, după cum urmează:

Prima tranşă de 700 de lei se va acorda în februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023, iar cea de-a doua tranşă de 700 de lei va veni în septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii. Impactul bugetar este estimat la 4 miliarde de lei, integral din fonduri europene.

Cine sunt beneficiarii voucherelor pentru plata facturilor

Chiar dacă mulți români se confruntă cu aceleași prețuri uriașe la facturi, potrivit propunerii de ordonanță, ajutoarele de stat vor fi acordate doar pentru următoarele categorii de persoane vulnerabile, care nu au posibilitatea de a plăti nici sumele minime.

• Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

• Persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

• Familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

• Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Atenție! Voucherele se acordă exclusiv persoanelor care se încadrează în categoriile menționate mai sus, fără ca acestea să obțină alte venituri suplimentare. În cazul în care ai făcut greșeala de a încerca să obții venituri extra, dreptul de a beneficia de orice ajutor de la stat îți va fi luat.

 

 

Urmăriți Playtech.ro și pe