Greșeala pe care o fac românii cu varza murată. Ce faci dacă apare mucegai, de fapt
Dacă ați pus legume la murat de ceva vreme, probabil că ați experimentat acest lucru la un moment dat. După câteva zile de fermentare, deschizi borcanul și constați, spre groaza ta, că s-a format o peliculă deasupra saramurii de varză murată, de exemplu. S-ar putea să fiți extrem de dezamăgit, gândindu-vă la tot timpul și banii pierduți. Nu trebuie să vă descurajați, însă. S-ar putea ca mucegaiul să nu fie ruina verzei voastre murate.
Ce facem când varza murată prinde mucegai
Pelicula prezentă pe suprafața fermenților vegetali nu este adesea mucegai, ci drojdie. Dacă pelicula este albă și destul de plată, cel mai probabil este vorba de drojdie, ceea ce se întâmplă frecvent.
Dacă ați găsit o substanță diferită în butoiul cu varză murată, verde, neagră, roșie sau roz, în pete pufoase în relief, nu intrați în panică. Deși acele pete sunt mucegai, sau floare, este posibil să puteți elimina acest strat și să aveți varză murată perfectă sub saramură.
Expunerea la oxigen poate încuraja și permite dezvoltarea mucegaiului sau a drojdiei, dar atâta timp cât saramura are suficientă sare și alte condiții sunt favorabile, tot ceea ce se află sub saramură ar trebui să se cultive în continuare într-un mediu lipsit de oxigen.
Ce facem în cazul în care există mucegai
Pur și simplu răzuiți stratul superior, lăsați recipientul câteva secunde să se aerisească, apoi testați aroma și gustul. Dacă miroase bine, gustați puțin.
Dacă are un gust ok, ar trebui să fie în regulă pentru a fi consumat. Dacă varza murată re un miros sau un gust neplăcut, aruncați totul, curățați bine recipientul și încercați din nou cu un nou lot.
Cum prevenim apariția mucegaiului pe viitor la varză murată
Mucegaiul este un eveniment rar, dar există unii factori pe care îi puteți controla, pentru a diminua șansele de formare a mucegaiului.
Folosiți varza de calitate, ar fi o variantă. Pentru o varză murată de cea mai bună calitate, folosiți numai produse proaspete. Varza sănătoasă, nepulverizată cu chimicale, cultivată în casă sau organică este cea mai bună. Legumele vechi sau puternic stropite pot să nu fermenteze bine.
Un alt lucru pe care ar trebui să-l facem la varza murată ete să controlăm temperatura de fermentare. Varza fermentează bine la temperaturi mai scăzute, ceea ce poate face dificilă conservarea în perioada de vârf a sezonului de creștere. Găsiți un loc răcoros pentru a vă fermenta varza. O temperatură cuprinsă între 15 și 20 de grade este ideală.
Folosiți cantitatea potrivită de sare pentru varza murată. O cantitate adecvată de sare în fiecare lot de varză este importantă pentru a ține la distanță mucegaiul. Aflați aici mai multe despre cât de multă sare este necesară pentru fermentarea verzi și ajustați-vă rețeta în consecință.
Concluzie
Pentru a diminua șansele de mucegai în loturile viitoare de varză murată, încercați să folosiți un borcan cu capac cu sas sau o cratiță cu sigiliu de apă. Aflați mai multe despre vasele de fermentare aici.