Greșeala pe care o fac părinții care dorm cu copiii în pat. Care e motivul real

de: Ana Chivu
09 03. 2023

Mulți oameni care au devenit părinți pentru prima oară sunt speriați de noua responsabilitate și de regulile care vin la pachet mai ales în primele luni de viață. Unii nu știu cât este de important somnul separat. Deși pare o regulă care nu ar trebui să existe în mintea câtorva oameni, aceasta este una extrem de importantă pentru copil. Micuții trebuie să rămână în pătuțul lor în special pe timpul nopții. Care este motivul real al îngrijorării specialiștilor?

Greșeala pe care o fac părinții care dorm cu copiii în pat: specialiștii avertizează

Mulți părinți obișnuiesc să doarmă împreună cu copilul lor, dar există păreri pro și contra de ambele părți atunci când vine vorba despre asta. Argumentele contradictorii iau în considerare o tragedie: sindromul morții sugarului.

Pe lângă riscul acesta, majoritatea părinților trebuie să ia în considerare că bebelușul va învăța foarte greu să doarmă într-un pat separat și va deveni dependent de ei pe timpul nopții. Departamentul de Sănătate sfătuiește părinții să nu doarmă în pat cu copilul lor până când acesta nu împlinește cel puțin 6 luni.

Până la vârsta atinsă, cel mai sigur și recomandat mod de a dormi este cu el într-un loc special. Poți conta pe un pătuț atașat la cadrul patului în care dormi sau pentru un coș.

Află că și după ce micuțul împlinește 6 luni există situații în continuare în care se recomandă dormitul separat, mai ales dacă unul din părinți fumează sau consumă alcool, dacă își administrează un tratament medicamentos pentru somn sau dacă este atât de epuizat încât vigilența sa este afectată.

Sfaturile experților

Modificările în perioada maternității sunt făcute în funcție de stilul de viață, așa că toți părinții trebuie să își amenajeze cu grijă camera copilului încă de la nașterea sa. Chiar de atunci pot opta pentru pătuțuri de lemn care contribuie la un somn sănătos și odihnitor, la o creștere și dezvoltare sănătoasă și la un mediu calm și liniștitor.

Mai mult decât atât, experții nu recomandă somnul alături de copilul mic dacă acesta a fost născut prematur, dacă a avut o greutate mică la naștere sau dacă are febră.

Într-un mod ideal, bebelușul trebuie să aibă propria lenjerie de pat, pleduri ușoare sau un sac de dormit, iar patul său trebuie aranjat astfel încât să nu existe riscul ca bebelușul să cadă din locul unde își face somnul, indiferent dacă este vorba despre pătuț sau coș special de dormit.