Greșeala pe care o fac mulți români când așază tacâmurile pe masă. Ce trebuie evitat
De cele mai multe ori greșim atunci când ordonăm tacâmurile la masă. Indiferent că servim doar o supă, un aperitiv sau ne răsfățăm cu un meniu complet, format din 2 feluri de mâncare și desert, experții sunt de părere că trebuie să știm exact ce tip de furculiță, cuțit, lingură sau linguriță trebuie să folosim.
Cum se așază, corect, tacâmurile la masă
Înainte de a selecta tacâmurile ideale pentru a ordona masa de mic dejun, prânz sau cină, este important să știti ce fel de mâncare veți servi. În funcție de meniul pe care-l vei gusta, vei ști, cu exactitate, ce tacâmuri se potrivesc mesei tale.
De asemenea, un lucru important de reținut este că, atunci când ești gazda unei mese festive sau a unui eveniment restrâns, trebuie să te asiguri să așezi masa pentru un număr exact de persoane.
Potrivit celor de la ego.ro, tacâmurile de masă sunt așezate într-o anumită ordine, iar musafirii trebuie să o respecte cu sfințenie.
În general, tacâmurile se poziționează atât în stânga, cât și în dreapta farfuriilor. Mai exact, furculițele se pun în stânga farfuriei, pe când cuțitele și lingurile se poziționează în partea dreaptă a mesei.
Pe partea dreaptă a farfuriei se așază trei tacâmuri: cuțitul principal, cuțitul pentru pește și lingura de supă, în colțul cel mai îndepărtat.
Pe partea stângă a farfuriei vom avea furculițele. În cazul în care punem mai multe furculițe, cea pentru aperitiv va fi amplasată în colțul extrem stâng, în timp ce furculița pentru felul principal va fi plasată cel mai aproape de farfurie. Furculița pentru pește se așază în mijlocul celorlalte două.
În ce ordine se folosesc tacâmurile de pe masă
Pentru persoanele care vor savura și un desert, vom poziționa furculița sau lingurița pentru desert deasupra farfuriei, în centrul câmpului vizual. De asemenea, este important de știut că distanța dintre tacâmuri trebuie să fie de 2 – 4 centimetri.
De asemenea, tacâmurile se folosesc întotdeauna din exterior spre interior. Dacă faceți pauză între felurile de mâncare, este important să poziționați tacâmurile în așa fel încât gazda sau ospătarul să nu înțeleagă greșit faptul că nu mai serviți.
Cu alte cuvinte, tacâmurile se pun în poziție oblică, atunci când vreți să luați un timp de respiro. Cei care au terminat de mâncat vor încrucișa cuțitul cu furculița.
Puneți furculița vertical în mijlocul farfurii și încrucișați cuțitul peste ea, în cazul în care treceți la felul următor. De asemenea, în cazul în care preparatul culinar nu a fost pe placul vostru, puteți da de înțeles acest lucru când lăsați cuțitul și furculița încrucișate pe farfurie.