Greșeala pe care o fac milioane de românce când pregătesc murăturile. De ce nu e bine să adaugi zahăr sau oțet

de: Corina Oprea
24 07. 2023

Ne gândim deja la pregătirile pentru iarnă și când ar trebuie să ne apucăm de pus legume la borcan. Murăturile sunt foarte iubite, mai ales în sezonul rece, dar puține gospodine știu când se fac, de fapt, dar și cum se pregătesc în mod corect. De ce nu trebuie să adaugi, de fapt, zahăr sau oțet.

Greșeala care îți strică murăturile

Murăturile sunt atracția sezonului rece și oricine poate confirma asta. Sunt foarte iubite și folosite ca garnitură la o mulțime de preparate. Problema este, însă, că multe gospodine nu știu să le pregătească așa cum trebuie și, de cele mai multe ori, acestea se strică.

Te-ai gândit că nu e bine să folosești zahăr și otet în zeama murăturilor? Ei bine, află că aceste două ingrediente sunt cele din cauza cărora legumele nu se păstrează cum trebuie sau nu au un gust suficient de acru.

Adăugarea de zahăr sau oțet poate inhiba procesul natural de fermentare și poate duce la o consistență mai moale a legumelor murate. În timpul fermentării, bacteriile benefice consumă zahărul din legume, producând acid lactic, care contribuie la gustul acru al murăturilor.

Calitatea apei este esențială pentru murături reușite. Folosește apă filtrată, fără impurități, așa cum spun unii specialiști.

”După ce se aşază alternând după poftă şi plac tot ce dorim să murăm în recipient, se pregăteşte o saramură astfel: la un litru de lichid se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă, atenţie, nu folosiţi la murături sare iodată!

Eu fierb apa, o iau de pe foc, pun sarea la dizolvat şi bucheţelul de cimbru, las 10 minute şi apoi torn în recipientul în care am aşezat legumele pentru murare până când zeama le acoperă.”, a transmis Gela Dumitrache, conform blogului Cufărul cu bucurii.

De ce să ții cont ca să faci murăturile perfect

Înainte de a le pune în borcane, spală bine legumele pentru a elimina reziduurile de pământ sau alte impurități. Asigură-te că sunt uscate în totalitate pentru a preveni diluarea soluției de murare.

Pentru a menține prospețimea legumelor în timpul murării, adaugă o frunză de viță de vie sau de cireș în fiecare borcan. Acestea conțin taninuri naturale, care ajută la menținerea texturii.

Asigură-te că borcanele de murături sunt păstrate la o temperatură adecvată pentru fermentare, în funcție de rețetă. Fermentarea lentă și la temperatura corectă va intensifica aromele și le va conserva în mod corespunzător.

După ce au fost puse legumele la borcane, depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat, pentru a prelungi durata lor de valabilitate și a păstra gustul proaspăt.