Greșeala pe care o fac gospodinele cu drobul de miel. Va fi amar, din păcate

de: Ioana Bucur
15 04. 2023

Pe lângă ouăle frumos colorate, friptură, cozonac și pască, de pe mesele românilor, de Paște, nu poate lipsi drobul de miel. Acest preparat tradițional este delicios, dar nu tocmai simplu de preparat, dacă nu ții cont de câteva sfaturi importante. Află care este greșeala pe care o fac multe gospodine cu drobul, stricându-i complet gustul.

Sfaturi pentru cel mai bun drob de miel

Pregătirile pentru masa de Paște sunt în toi, iar din meniul ales de gospodinele din toate colțurile țării nu lipsește un preparat tradițional, aproape sinonim cu cea mai importantă sărbătoare a creștinilor.

Drobul de miel se prepară din organele animalului sacrificat – ficat, inimă, rinichi și splină. Pentru a te asigura că nu dai greș, trebuie să ții cont de câteva recomandări de fiecare dată când îl pregătești.

Nu uita să pui prapura la înmuiat în apă rece. Dacă au un miros neplăcut, rinichii de se secționează pe lung și se țin în apă rece amestecată cu zeamă de lămâie sau cu o linguriță de oțet, în jur de un sfert de oră.

Pentru a curăța inima, organul se taie pe lung, se clătește de cheaguri de sânge, apoi se taie cuburi. La fel se procedează și cu ficatul, splina și plămânii.

O greșeală făcută des de gospodine este să adauge sarea prea devreme. Aceasta se pune la finalul preparării, altfel va întări organele în timpul tratării termice și vor avea un gust amar.

Te-ar putea interesa și: Cum alegi carnea pentru friptura de miel. Detaliul la care trebuie să fii atent

La ce trebuie să fii atent

Organele se călesc în ulei cu puțină apă alături de ceapă și usturoi. Dacă sunt fierte, devin tari și seci. Ele nu se pun pe foc în același moment, pentru că au timpi diferiți de gătire.

Într-o tigaie suficient de mare, se pun întâi la călit ceapa cu usturoiul ( părțile albe), iar apoi se adaugă inima, plămânii și splina, tăiate cuburi de dimensiuni egale.

Ingredientele se călesc, sub capac, la foc moderat, în jur de cinci minute. În tigaie, peste primele organe călite, se adaugă ficatul și rinichii, tăiați cuburi, timp de cinci minute cu capacul pus și alte cinci minute fără capac pe vas. La final, cât organele sunt încă moi, prepararea lor se va încheia în cuptor, se adaugă părțile verzi de ceapă și usturoi, tocate și verdeața tăiată mărunt. Se călesc împreună pentru încă două, cel mult trei minute.

După ce se închide focul, se condimentează cu sare și piper.

Prapura se scurge de apă apoi se asezonează cu sare și piper. Se întinde cât mai bine în tava de copt. Tava nu se unge cu ulei, pentru că prapurele conține grăsime, astfel nu se va lipi.

Drobul se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 45-50 de minute.

Te-ar putea interesa și: Câte ouă se pun la drob, de fapt. Aşa va ieşi pufos şi nu se va sfărâma