Greșeala pe care nu trebuie să o facă niciun român care crește animale în curte. Poliția le confiscă pe loc și aplică sancțiuni drastice
În ultima perioadă, Poliția Animalelor efectuează tot mai multe controale în micile exploatații care cresc animale și aplică o mulțime de sancțiuni, ba chiar ajung să și confiște vietățile. Ce greșeli te pot lăsa fără animalele din curte. Iată ce a pățit un gospodar din județul Gorj.
De ce să ții cont dacă crești animale la curte
Oamenii legii au pornit o amplă campanie de verificare a micilor exploatații de familie, acolo unde aplică sancțiuni dure celor care nu respectă legea. Recent, Poliția Animalelor a mers în vizită la un gospodar din comuna gorjeană Bălești și l-a lăsat fără toate animalele pe care le creștea.
În urma controlului efectuat, polițiștii au descoperit că animalele și păsările erau ținute în condiții improprii, fapt pentru care s-a decis confiscarea lor.
Animalele au fost confiscate pe loc de oamenii legii!
Bărbatul din județul Gorj a rămas fără animalele din gospodărie. Vorbim aici de vaci, porci, gâște, rațe, pe toate i le-au confiscat pe loc cei de la Poliția Animalelor. Oamenii legii au spus că omul nu ar fi avut grijă de ele.
În urma controlului inopinant, s-au descoperit zeci de animale, de la porci la păsări, închise în cuști și spații insuficiente, în condiții improprii. Toate vor ajunge în adăposturi din alte județe, potrivit Pandurul.
Conform legislației, gospodarii sau fermierii care rănesc sau schingiuesc animalele riscă închisoarea. Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, actualizată în 2023, prevede că constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
- uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- rănirea sau schingiuirea animalelor;
- intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
Legea mai spune că deţinătorii de animale au obligaţia de a îngriji şi trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit.
Citește și: Câți porci vor avea voie românii să crească în gospodărie. Răsturnare de situație, decizia luată acum