Greșeala majoră pe care o fac românii care dorm cu televizorul pornit. La ce îți supui corpul, seară de seară
Un somn bun este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Mulți oameni consideră că dormitul cu televizorul aprins îi ajută să doarmă. Cu toate acestea, experții sunt în general de acord că nu este o idee bună. Dormitul cu televizorul aprins crește expunerea la lumina albastră. Efectul este că vă poate crește riscul de obezitate, diabet și alte probleme de sănătate. Dar asta nu înseamnă că sunt vești proaste dacă îți place să dormi cu televizorul aprins. De fapt, pentru unii oameni, ar putea fi o alegere bună pentru o noapte de odihnă.
Este o idee bună să dormim cu televizorul aprins? De ce este o greșeală
Au fost multe cercetări despre modul în care tehnologia pe care o folosim în fiecare zi ne afectează somnul, greutatea, nivelul de stres și sănătatea generală. Numeroase studii analizează modul în care ne afectează lucruri precum rețelele sociale și ciclurile de știri de 24 de ore.
Multe studii examinează, de asemenea, modul în care dispozitivele pe care le folosim pentru a le vizualiza, cum ar fi telefoanele mobile, laptopurile și televizoarele, ne afectează sănătatea. În timp ce o mare parte din această cercetare este încă în desfășurare, consensul general pare să fie același. Dacă puteți evita utilizarea acestui tip de tehnologie în timp ce vă aflați în pat, ar trebui să o faceți.
De aceea, probabil ați auzit spunând că nu trebuie să vă uitați pe telefon chiar înainte de culcare. De asemenea, majoritatea cercetătorilor și experților în somn recomandă să nu dormiți cu televizorul pornit, deși s-ar putea să descoperiți că televizorul vă ajută să adormiți.
Experții avertizează că făcând asta calitatea somnului pe care îl veți avea va avea de suferit. În plus, dormitul cu televizorul pornit a fost legat de unele efecte negative asupra sănătății.
Motive pentru a nu dormi cu televizorul pornit
Există mai multe motive pentru care dormiți cu televizorul pornit probabil că nu este cea mai bună idee. Majoritatea acestor dezavantaje au fost studiate de experți în timpul studiilor de somn. Datele sunt susținute și nde cercetări consistente de-a lungul anilor. Dormitul cu televizorul aprins vă poate perturba visele, hormonii și sănătatea.
1. Vă poate crește datoria de somn
Experții recomandă adulților să doarmă în jur de 8 ore în fiecare noapte. Orice cantitate de somn pe care o obțineți și este mai mică decât cele 8 ore este denumită datorie de somn. Deci, dacă dormi 6 ore, ai 2 ore de somn. Ca orice datorie, datoria de somn este ceva ce doriți să evitați. Vă poate afecta capacitatea de a gândi clar și de a vă concentra pe parcursul zilei. În timp, datoria de somn poate duce la probleme de sănătate mentală și fizică.
Când dormi cu televizorul aprins, este posibil să dormi mai puțin decât crezi. Acest lucru vă poate crește datoria de somn. De exemplu, de fiecare dată când rămâneți treaz pentru încă un episod, vă adăugați la datoria de somn. Chiar dacă ascultați doar televizorul și nu îl urmăriți activ, este ușor să rămâneți treaz, așteptând încă o linie de parcela pentru a vă încheia.
2. Scade producția de melatonină
Melatonina este hormonul care ne ajută să dormim. Este ceea ce semnalează corpului tău că este timpul să te odihnești și să-ți revii. Televizoarele și alte dispozitive care produc lumină albastră pot reduce cantitatea de melatonină.
Melatonina este sursa de încredere pe care o produce corpul dumneavoastră. Acest lucru vă poate face greu creierul să știe dacă este noapte sau zi. Când creierul tău crede că este încă ziua în miez de noapte, poate îngreuna adormirea.
3. Îți stimulează creierul
Ultimul lucru pe care îl vrei când încerci să dormi este creierul tău să fie stimulat. Când creierul primește stimulare, acesta va rămâne activ. Un creier activ este un creier care nu se va opri, ceea ce va face incredibil de greu să adormiți. Atunci când creierul tău este stimulat, poate provoca somnul pe care îl obții să fie neliniștit și nu somnul profund de care are nevoie cu adevărat corpul tău. Experții spun că vizionarea la televizor sau ascultarea la televizor oferă o stimulare prea mare creierului tău.
Când lăsați televizorul pe lucruri precum străluciri de lumină, schimbări de sunet, alerte noi și multe altele vă pot face să vă treziți. În plus, preluăm sunetele din jurul nostru mult timp înainte de a atinge cea mai profundă parte a ciclului nostru de somn. Asta înseamnă că creierul tău continuă să prindă acele bucăți de dialog și să fie stimulat pe măsură ce te îndepărtezi. Acest lucru poate duce la vise ciudate și chiar tulburătoare. Când ai coșmaruri, este adesea greu să adormi. Acest lucru poate duce la scăderea cantității și a calității somnului.
4. Vă poate afecta sănătatea
Menținerea televizorului aprins în timp ce dormi poate duce la mai puțin somn. Fără un somn adecvat, aveți șanse mari de a experimenta o varietate de efecte asupra sănătății, cum ar fi:
- tensiune arterială crescută
- imunitate slabita
- pierderea memoriei
Cu toate acestea, riscurile depășesc efectele standard ale privării de somn. Un studiu din 2019 a constatat că dormitul cu lumină artificială, cum ar fi cel de la televizor, a fost asociat cu un risc crescut de obezitate.
Studiul a constatat că acest risc a fost crescut chiar dacă nu a existat o scădere a cantității sau a calității somnului pe care l-au primit participanții. Deci, chiar dacă vă odihniți o noapte minunată în fața televizorului, s-ar putea să vă rănească sănătatea pe termen lung.
Concluzia
Mulți oameni dorm cu televizorul în fiecare seară. Experții sunt în general împotriva acestui lucru, deoarece dormitul cu televizorul aprins poate reduce somnul pe care îl obțineți. Poate întrerupe producția de melatonină a corpului.
În același timp vă poate menține creierul supraestimulat și poate duce la efecte pe termen lung asupra sănătății. Dacă vrei să dormi cu televizorul aprins, există câteva modalități de a reduce efectele negative.
Alegeți o emisiune TV sau un film cu care sunteți deja familiarizați și setați un temporizator pe televizor pentru a nu-l reda toată noaptea.