Greşeala majoră pe care o fac românii când prepară piureul. Ce trebuie să faci cu untul, de fapt. Doar aşa va ieşi cremos şi pufos
Cartoful este una dintre legumele preferate de români. De ce? Pentru că poate fi gătit în mai multe forme și reprezintă garnitura perfectă. Care este secretul pentru a face cel mai gustos piure de cartofi. Ce trebuie să faci cu untul, de fapt. Doar aşa va ieşi cremos şi pufos
Greşeala majoră pe care o fac românii când prepară piureul
Piureul de cartofi este una dintre garniturile preferate ale românilor. Fie că este preparat cu unt, lapte sau ou, această mâncare este extrem de ușor de făcut, iar savoarea cartofilor este inegalabilă. Cu toate acestea, iată câteva trucuri care vor face piureul de cartofi foarte cremos și gustos.
În primul rând, trebuie să știi faptul că nu orice soi este potrivit pentru a face piure. Gospodinele îți recomandă să folosești cartofi albi, în loc de cei roșii, pentru a prepara un piure ca la carte. Apoi, cartofii trebuie tăiați cât mai apropiați ca mărime, pentru a fierbe cât mai repede. Dacă bucățile de legume vor avea dimensiuni diferite, piureul va avea cocoloașe, lucru pe care nimeni nu și-l dorește.
Mai departe, un lucru de care trebuie să țină cont toate gospodinele este că laptele pe care-l adăugăm la final, atunci când piureul este pasat, trebuie să fie calduț, iar untul trebuie să fie moale. Motivul este simplu. Temperatura cartofilor scade în oală, iar dacă untul și laptele sunt reci, acesta nu se va amesteca la fel de repede.
Cum îți dai seama dacă piureul este gata
Cu toții știm trucul cu ajutorul căruia aflăm dacă legumele sunt fierte. Tot ce trebuie să faci este să înțepi cartofii cu o furculiță. Dacă tacâmul va pătrunde în cartof și va trece cu ușurință prin el, atunci acesta este semnul că legumele s-au fiert și este timpul să scoți cartofii de pe foc.
Pentru persoanele care decid să facă piure în perioade de post, precum cele ale sărbătorilor pascale sau în preajma Crăciunului, poți obține un piure la fel de cremos și dacă nu folosești unt sau lapte. Tot ce trebuie să faci este să folosești apa în care au fiert cartofii sau margarină cu 2-3 linguri de ulei încălzit.
Poate cel mai important secret pe care românii l-au împărtășit este acesta: nu face mai mult piure decât poți mânca. De ce? Pentru că mâncarea rămasă, odată pusă la rece, la frigider, își va schimba consistența și gustul. Dacă îți rămâne, totuși, o porție de piure de cartofi, o poți încălzi pe foc folosind o linguriță de lapte cald.