Greșeala majoră pe care grădinarii încep să o facă. Trendul care poate duce la moartea pomilor din grădini sau parcuri

de: Sabina Anastasia
25 10. 2023

Mulți grădinari au obiceiul de a așeza mulci la rădăcina copacilor. S-a observat acest lucru inclusiv în cazul arborilor din parcurile sau grădinile publice. Doar că nu întotdeauna este un lucru pozitiv. Ce unii nu știu este că, manipulat incorect, mulciul poate conduce la moartea copacilor. Iată de ce!

De ce este bine să plantezi copaci în oraș

În fiecare spațiu comunitar, copacii sunt bineveniți nu numai datorită avantajelor pe care le prezintă pentru sănătatea localnicilor, ci și pentru plusurile estetice pe care le oferă. Arborii ajută la îmbunătățirea calității aerului în zonă și adaugă și puțină culoare spațiului în care sunt plantați.

Îngrijirea adecvată a copacilor este absolut esențială pentru buna lor dezvoltare. Pe rețelele sociale circulă, în ultima perioadă, tot felul de trucuri de îngrijire a arborilor și plantelor. O tendință ce a devenit virală este însă îngrijorătoare. Specialiștii spun că pune în pericol creșterea sănătoasă a copacilor.

Ce efecte pozitive poate să aibă mulciul

Multe persoane pun mulci în straturi groase la baza copacilor și a arborilor. Acest obicei a fost adoptat în urma unor informații vehiculate în mod incorect în mediul online. Așa cum știm cu toții, mulciul sporește creșterea plantelor și a arborilor, însă în anumite condiții ar putea să aibă efect opus.

„Unde locuiesc eu, toți orășenii fac asta. Chiar și copacii din parcurile publice au mulci la bază. Obiceiul se răspândește rapid”/ „Specialiștii nu fac nimic. Pur și simplu nu le pasă” – sunt două reacții ale utilizatorilor online privind mulciul așezat la rădăcina arborilor.

Când devine mulciul periculos, de fapt

Asociația Națională a Profesioniștilor în Peisagistică din SUA a fost cea care a lansat un avertisment în acest sens, explicând că grămezile mari de mulci așezate în jurul copacilor ar putea conduce la descopunerea lor, la dezvoltarea de afecțiuni periculoase și, în timp, chiar la moartea arborilor.

Cum știi dacă ai pus prea mult mulci în jurul copacilor? Un indiciu al acestui lucru este faptul că rădăcinile secundare ale arborilor încep să își facă apariția ușor la suprafața solului.

Stratul gros de mulci poate sugruma copacul

Rădăcinile copacilor în jurul cărora grădinarii îngrămădesc mulci luptă să obțină oxigen, astfel încât arborii răspund în consecință. Doar că rădăcinile se pot usca rapid la suprafață și, dacă se dezvoltă în direcția tulpinii, ar putea chiar să sugrume copacul.

Citește și: Pomii care se plantează în luna octombrie. Ce trebuie să faci pentru a rezista la frig

Mulți grădinari nu sesizează pericolul nu numai pentru că nu sunt informați corect, ci și pentru că efectele negative ale mulciului nu conduc imediat la moartea arborelui. Straturile groase și îngrămădite de îngrășământ organic prezintă consecințe negative în mod lent.