26 nov. 2020 | 13:00

Greșeală majoră în vaccinul de la AstraZeneca. Oficialii au făcut anunțul trist

Sănătate
Greșeală majoră în vaccinul de la AstraZeneca. Oficialii au făcut anunțul trist
Greșeală majoră în vaccinul de la AstraZeneca. Oficialii au făcut anunțul trist

AstraZeneca a fost printre primele companii farma care anunțau un candidat viabil pentru vaccinul anti-covid. Numai că lucrurile nu arată așa cum au fost prezentate, inițial, de AstraZeneca, iar acum lucrurile au ieșit la suprafață.

AstraZeneca se confruntă cu probleme

Unii participanți la studiu au primit doar o doză parțială de vaccin AstraZeneca. Experții au declarat că dezvăluirile neprevăzute ale companiei au erodat încrederea în produsul făcut de compania farma.

Anunțul din această săptămână că un vaccin ieftin, ușor de făcut, pentru coronavirus pare să fie eficient cu până la 90%, a fost întâmpinat cu entuziasm. „Ia-ți un vaccin”, a sărbătorit un tabloid britanic, menționând că vaccinul, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford, costă mai puțin decât o ceașcă de cafe, scriu cei de la The New York Times.

De la dezvăluirea rezultatelor preliminare, AstraZeneca a recunoscut o greșeală cheie. Este vorba de doza de vaccin primită de unii participanți la studiu. Oficialii companiei au mai adăugat  încă o cărămidă grea la întrebările legate de eficacitatea aparent spectaculoasă a vaccinului.

Oamenii de știință și experții din industrie au declarat că eroarea și o serie de alte nereguli și omisiuni în modul în care AstraZeneca a dezvăluit inițial datele le-au erodat încrederea în fiabilitatea rezultatelor.

AstraZeneca a publicat date eronate ale testelor

Publicația americană mai spune că oficialii din Statele Unite au observat că rezultatele nu au fost clare. Aceștia au dezvăluit mai întâi că cele mai promițătoare rezultate ale vaccinului nu reflectă datele de la persoanele în vârstă.

Rezultatul, au spus experții, este că șansele ca autoritățile de reglementare din Statele Unite și din alte părți, care autorizează rapid utilizarea de urgență a vaccinului AstraZeneca, sunt în scădere. Acest lucru poate fi văzut ca un regres neașteptat în campania mondială de diminuare a pandemiei.

„Cred că au afectat într-adevăr încrederea în întregul lor program de dezvoltare”, a declarat Geoffrey Porges, analist  SVB Leerink.

Într-un interviu, Menelas Pangalos, executivul AstraZeneca, a apărat modul în care compania gestionează testele și dezvăluirile publice. El a spus că eroarea în doză a fost comisă de către un contractant.

Oficialul a mai spus că odată ce a fost descoperită, autoritățile de reglementare au fost imediat notificate și au semnat planul de a continua testarea vaccinului în diferite doze. Întrebat de ce au împărtășit unele informații doar cu analiștii din Wall Street și cu alți oficiali și experți, a răspuns:

”Cred că cel mai bun mod de a reflecta rezultatele este într-un jurnal științific evaluat de colegi, nu într-un ziar”.

Oficialii companiei nu știu să răspundă la întrebările evidente

AstraZeneca a fost a treia companie din această lună care a raportat rezultate încurajatoare timpurii asupra unui candidat la vaccinul coronavirus. La prima vedere, rezultatele păreau promițătoare. În funcție de concentrația la care au fost administrate dozele, vaccinul părea a fi fie 90% sau 62% eficient. Eficacitatea medie, au spus dezvoltatorii, a fost de 70%.

Cele mai mari întrebări au fost, de ce a existat o variație atât de mare în eficacitatea vaccinului la doze diferite și de ce o doză mai mică pare să producă rezultate mult mai bune? Cercetătorii AstraZeneca și Oxford au spus că nu știu.

Adăugând și mai multă confuzie, AstraZeneca a reunit rezultatele din două studii clinice concepute diferit în Marea Britanie și Brazilia. Specialiștii spun că acest lucru nu este o practică standard în raportarea rezultatelor studiilor de droguri și vaccinuri.

Luni, acțiunile AstraZeneca fiind în scădere, directorii companiei au ținut mai multe conferințe private cu analiștii din industrie. Oficialii au dezvăluit detalii care nu erau în anunțul public, inclusiv modul în care cazurile Covid-19 s-au disipat în diferite grupuri. Astfel de dezvăluiri către analiști nu sunt neobișnuite în industrie, dar deseori generează critici cu privire la motivele pentru care detaliile nu au fost împărtășite publicului.

În curând au apărut probleme mai mari

Menelas Pangalos, executivul AstraZeneca, a declarat luni, la Reuters, că AstraZeneca nu intenționase ca niciun participant să primească jumătatea dozei. Cercetătorii britanici care desfășurau testul acolo intenționaseră să dea inițial doza completă voluntarilor.

Un calcul greșit a fost eroarea, spune oficialul. Acesta menționează că a însemnat că li s-a administrat în mod eronat doar o jumătate de doză. Menelas Pangalos a descris eroarea drept „imprevizibilă”, permițând cercetătorilor să se folosească de un regim de dozare mai bun.

În declarația atribuită Oxfordului, Michele Meixell, purtătoarea de cuvânt a AstraZeneca, a declarat că eroarea provine dintr-o problemă, care a fost remediată de atunci, cu modul în care au fost fabricate unele dintre dozele de vaccin.

Apoi, marți, Moncef Slaoui, șeful Operației Warp Speed, a notat o altă limitare în datele AstraZeneca. Într-un dialog cu reporterii, a sugerat că participanții care au primit doza inițială pe jumătate, au fost de 55 de ani, sau mai tineri. Pangalos a confirmat acest lucru miercuri, spunând că participanții au primit doza de jumătate de concentrație la câteva săptămâni înainte de descoperirea erorii.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro