Gravidă în șapte luni, moartă după ce s-a infectat cu Covid-19. Ce greșeală a făcut femeia timp de o săptămână
În ciuda tragediilor care au loc zilnic din cauza infecției cu Covid-19, mulți oameni ajung la spital mult prea târziu pentru a fi salvați. Acesta este și cazul unei gravide în șapte luni, care s-a infectat cu coronavirus, dar a amânat internarea.
Femeia și soțul său se aflau în izolare
Un alt deces a fost înregistrat la ATI Oradea, acolo unde o femeie însărcinată în luna a șaptea a murit după ce a dezvoltat o formă gravă a infecției cu Covid-19. Atât ea, cât și soțul său au fost testați pozitiv cu coronavirus, dar aceștia au preferat să rămână în izolare, alături de cei patru copii ai lor.
Mai mult, cei doi soți au solicitat să primească tratament acasă, în ciuda avertismentelor făcute de medic cu privire la riscul pe care îl au medicamentele asupra fătului.
„Mi-a spus doctorul: “E însărcinată doamna, o să îi dau medicamente cu risc”. I-am spus să o salveze că am patru copii”, a declarat Pișta Vitan, soțul femeii decedate.
Potrivit cadrelor medicale, femeia nu s-a prezentat la spital atunci când au apărut primele simptome ale bolii, mai exact, dificultăți în respirație.
„Pacienta s-a prezentat în serviciul de urgență acuzând o patologie specifică COVID și menționând că de șapte zile se tratează acasă considerând că este o patologie pe care o poate gestiona singură”, a povestit Lucia Daina, director medical la Spitalul Județean din Oradea.
Pacienta a fost internată inițial la maternitate, însă starea de sănătate s-a deteriorat rapid, iar ulterior a fost transferată în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean. Din păcate, după zece zile, atât femeia, cât și fătul au fost declarați morți.
Medic la UPU, semnal de alarmă cu privire la pacienții în stare gravă
Un alt medic se alătură grupului de specialiști care avertizează asupra faptului că majoritatea pacienților în stare gravă sunt nevaccinați
„99,99% sunt nevaccinați. Față de valurile precedente, presiunea este mult mai mare. Așa că, dacă încerc să cuantific de 2-3 ori mai mulți pacienți ajung în stare critică”, a explicat dr. Hadrian Borcea, medic-șef la UPU SMURD Bihor.
Conform ultimelor date transmise de specialiști, toate paturile de la ATI COVID din Oradea sunt ocupate. Astfel, în spitalul Municipal, din 170 de pacienți internați, doar 17 sunt vaccinați, însă, din fericire, niciunul dintre ei nu a necesitat internare la ATI.
„Nici nu ne putem aștepta să avem paturi libere, deoarece la ritmul de creștere din momentul de față nu putem vorbi de un val, ci de un tsunami.”, a a transmis Laurențiu Chiană, managerul Spitalului Municipal din Oradea.