Grâu la încolțit de Sfântul Andrei – cum se pune și când ar trebui să răsară
Pe 30 noiembrie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei. Cu această ocazie se respectă tradiții și obiceiuri din bătrâni. Printre acestea se numără și punerea grâului la încolțit de Sfântul Andrei. Iată cum se pune și când ar trebui să răsară.
Cum se pune și când răsare grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei
Românii care respectă tradițiile și știu cum se face acest lucru, vor pune zilele acestea grâu la încolțit. Iată cum se pune grâul la încolțit și cum se pot face aranjamente pentru vasul cu grâu.
Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor și este unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos. Această zi este încărcată de superstiții, fiind considerată Halloween-ul românesc. Pusul grâului la încolțit este cea mai des întâlnită superstiție.
Grâu la încolțit de Sfântul Andrei
În cele mai multe din cazuri, grâul se pune la încolțit, în ziua de 30 noiembrie, adică ziua în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Conform tradiției, pentru cei care vor într-adevăr să o respecte, grâul trebuie pus la încolțit, chiar la prima oră, în dimineața zilei de Sfântul Andrei.
Fiecare membru al familiei, după cum cere superstiția, poate să își pregătească propriul vas, în care va semăna grâul. Grâul se pune la încolțit, potrivit credinței populare românești, deoarece acesta este considerat un simbol al belșugului și al prosperității și pentru tradiția păgână și pentru cea religioasă. Grâul este simbolul vieții care biruiește moartea, sau altfel spus, grâul este simbolul divin, din punct de vedere religios.
Cum se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
În ziua de Sfântul Andrei, se pune grâul la încolțit în casă. Acesta se poate pune la încolțit:
- într-un vas cu deschidere largă
- într-un ghiveci
- vas de sticlă cu deschidere mare
- într-o farfurie adâncă.
Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete. Pentru a planta grâul trebuie urmați următorii pași:
- se pregătește vasul în care se pune grâul la încolțit
- pe fundul recipientului respectiv, fiecare membru a familiei va așeza câte o mână de pământ
- peste această mână de pământ se vor presăra boabele de grâu
- boabele de grâu vor fi acoperite cu alt strat subțire de pământ.
Unde se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Tradiția spune că de Sfântul Andrei, fiecare membru al familiei, va pune recipientul în care a plantat grâul, pe pervazul unui geam, pentru ca acesta să aibă parte de multă lumină.
Pe lângă lumină, grâul plantat, mai are nevoie și de căldură. Așadar, vasul cu grâu, trebuie să fie așezat într-o încăpere călduroasă, pentru ca acesta să crească mai repede și mai bogat. Boabele nu trebuie să mai fie mișcate, după ce acestea au încolțit, pentru a nu se rupe germenii.
De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei
Conform tradiției, de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit, pentru a aduce noroc și belșug în casă. O altă metodă, este aceea de a vedea cum va fi anul care urmează.
Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei, se verifică în noaptea de revelion. Dacă acesta a crescut frumos, persoana care l-a pus la încolțit, va avea un an bogat și cu împliniri, dacă însă grâul nu va crește frumos, nici anul care va urma nu va fi unul foarte bun.