Gogoși pufoase și aromate de post. Ingredientul special cu care poți înlocui laptele
Gogoși pufoase și aromate de post. Chiar dacă nu conțin lapte, ouă sau unt, deserturile de post nu trebuie să fie fade. Gogoșile din rețeta de mai jos sunt atât de pufoase și gustoase, încât nu ai spune că sunt de post. Această rețetă o poți face oricând în timpul anului, este economică iar, gogoșile, îți garantez că sunt delicioase. Ingredientele necesare pentru a prepara gogoșile de post sunt dintre cele mai obișnuite, pe care le avem tot timpul în cămară.
Cu ce se înlocuiește laptele din rețeta de gogoși de post?
E simplu, laptele se înlocuiește cu suc de portocale proaspăt stoarse sau apă, în care se adaugă puțin extract de vanilie sau portocale. Aluatul se prepară după rețeta obișnuită, este un aluat dospit cu drojdie proaspătă sau uscată. Sincer, partea cea mai grea a acestei rețete ușoare este timpul de așteptare până dospește aluatul. Dacă doriți, gogoșile se pot umple cu gem, marmeladă sau se pot unge cu miere și nucă măcinată.
Hai să vezi cât de simplu este să faci gogoși de post!
Ingrediente
- 500 grame făină 000
- 300 mililitri apă călduță sau suc de portocale
- 25 grame drojdie proaspătă sau un plic de drojdie uscată ( 7 grame)
- 40 grame zahăr
- 20 mililitri ulei
- zahăr vanilat pentru decor
- un praf de sare
- coajă de lămâie
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
1. Într-un castron încăpător se cerne făina.
2. Într-o ceșcuță se pune drojdia proaspătă împreună cu o linguriță de zahăr. Se lasă deoparte până drojdia se lichefiază, apoi se toarnă peste făină.
Dacă folosiți drojdie uscată, o amestecați direct cu făina și zahărul.
3. Se adaugă sarea, coaja de portocală și apa călduță. Se amestecă bine toate ingredientele. Dacă aluatul este prea uscat se mai adaugă 1-2 linguri
de apă călduță.
4. Se frământă aluatul, adăugând treptat uleiul. După ce s-au încorporat toate ingredientele, ne oprim din frământat.
5. Se acoperă aluatul cu folie alimentară și se lasă la dospit până își dublează volumul.
6. blatul de lucru se înfăinează lejer și se întinde aluatul în foaie de 1 centimetru grosime.
7. Se decupează cercuri cu ajutorul unui pahar. Apoi se lasă la dospit pentru 15 minute, acoperite cu folie alimentară.
8. Într-o oală cu fund dublu și suficient de adâncă, se încinge uleiul până la 170 de grade apoi se dă la foc mediu. Testul de temperatură se face cu un termometru,
dar în lipsa acestuia se pune o bucățică de aluat în ulei, dacă sfârâie și se ridică la suprafață atunci temperatura este optimă pentru prăjit. Astfel gogoșile nu vor fi îmbibate cu ulei. Stratul de ulei este necesar să fie de 5-6 centimetri.
9. Gogoșile se pun în număr mic la prăjit pentru a lăsa loc de a le întoarce.
10. După ce s-au rumenit frumos pe ambele părți, gogoșile se scot pe un șervet absorbant de hârtie.
11. Se servesc pudrate cu zahăr pudră vanilat sau umplute cu gem.
Să vă fie de folos!