Gogoșari în oțet după rețeta bunicii. Cât trebuie să-i fierbi înainte de a-i pune la borcan, așa rezistă toată iarna
Gogoșarii în oțet nu lipsesc din cămara noastră. Sunt foarte delicioși, dar trebuie să respectăm câteva reguli de bază și foarte simpli atunci când în preparăm. Rețeta bunicii este cea mai bună.
Rețetă gogoșari în oțet fără conservanți
Pe lângă faptul că sunt foarte buni la gust, nutriționiștii recomandă gogoșarii pentru calitățile lor nutritive. Sunt bogați în vitamina C, vitamina A, vitamina B6, betacaroten, vitamina K, fosfor, calciu, tiamină, acid folic, magneziu, cupru și o sursă bună de fibre.
Pentru această rețetă de gogoși în oțet veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 kg de gogoșari
- 4-5 frunze de dafin
- 700 ml oțet
- 200 g miere
- 40 g sare
- 3 linguri boabe de muștar
Mod de preparare
Începem prin a spăla foarte bine gogoșarii și îi tăiem felii, îndepărtând semințele și cotoarele. Mai apoi, într-o oală încăpătoare, adăugăm oțetul, sarea, mierea, boabele de muștar și frunzele de dafin.
Punem oala pe foc și aducem amestecul la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, adăugăm gogoșarii și îi lăsăm să se opărească timp de 3-4 minute.
În borcane sterilizate de 800 g vom pune gogoșarii opăriți, iar deasupra turnăm oțetul clocotit, alături de boabele de muștar și frunzele de dafin. Capsăm foarte bine borcanele, le închidem ermetic, după le întoarcem cu gura în jos și le acoperim cu un prosop până a doua zi.
Gogoșarii vor fi murați și gata de consum în circa 2 săptămâni.
Gogoșari în ulei la borcan
Pentru această rețetă de gogoșari în ulei la borcan, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de oțet de mere
- 250 g zahăr
- 250 ml ulei
- 250 ml apă
- 2 linguri sare de murături
- Foi de dafin
- Piper boabe
- Gogoșari
- Bucăți de hrean
- Frunze de țelină cu tulpini
- Buchețele de conopidă
- Câțiva morcovi
Mod de preparare
Pentru început, spălăm bine gogoșarii, îi tăiem felii, îi curățăm și pregătim borcanele pe o tavă, spălate și sterilizate foarte bine. Separat, punem la fiert oțetul, uleiul, apa, sarea, zahărul, piperul și foile de dafin.
Când marinada dă în clocot, dăm focul la mic și se opăresc gogoșarii. După ce le scoatem din apă, bucățile de gogoșar se pun în borcane alternând cu țelina, hrean, conopidă și bucăți de morcovi. Se umplu borcanele cu saramură și se închid capacele.